Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
14 septembre 2012 5 14 /09 /septembre /2012 20:15

Pietas van Jan Fabre is nog te zien tot 23 september. Dit marmeren beeldenensemble uit 2011 werd voor het eerst geëxposeerd tijdens de 54e Biënnale van Venetië, in de luisterrijke Nuova Scuola Grande di Santa Maria della Misericordia. In Antwerpen, de geboortestad en werkplek van de kunstenaar, is Pietas de eerste tentoonstelling in de vernieuwde Parkloods in het Park Spoor Noord.

In Pietas verbeeldt Jan Fabre met vijf witmarmeren sculpturen variaties op de Piëta, de klassieke figuur van Maria met haar dode zoon Jezus in de armen. Net als in de tentoonstellingen Anthropology of a Planet (2007) en From the Feet to the Brain (2008-2009) speelt het brein ook hier een centrale rol.

Fabre-Pieta---2.jpg

De vier brein-sculpturen banen als mijlpalen of staties een weg naar de apotheose van de tentoonstelling, de Barmhartige Droom. Dit indrukwekkende beeld toont een gedurfde interpretatie van Michelangelo's iconische sculptuur, waarin Fabre zelf de plaats inneemt van de Christusfiguur en Maria's gelaat is vervangen door een doodshoofd.

Fabre-Pieta---4.jpg

De vier brein-sculpturen en de herinterpretatie van Michelangelo's Piëta uit wit Carrara-marmer staan geometrisch opgesteld op een met 24karaats bladgoud belegd podium. Daarrond hangen met glanzend groene juweelkevers bekleedde amuletten.

Wanneer de gloed van de zon op de installatie schijnt, zie je hoe de beelden verfijnd gekapt zijn, brozer en breekbaarder dan op welke afbeelding ook. Om de impact van de installatie ten volle te ervaren, is het zonder meer aangewezen de grote, stille ruimte in Spoor Noord te betreden. Doen!

Foto's: Jan Scheirs

 

Parkloods, Park Spoor Noord
Damplein 31-37, 2060 Antwerpen 6

Van 10:00 tot 18:00 (maandag gesloten)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche