Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
29 janvier 2012 7 29 /01 /janvier /2012 19:01

 

januari-2012-192--2-.jpg

Jaco van Dormael

In de Warande te Turnhout werd voor de eerste keer in Vlaanderen Kiss & Cry, deze in Wallonië alom geroemde productie van Jaco Van Dormael en Michèle Anne De Mey opgevoerd.

januari-2012-173--2-.jpg

De manier waarop in deze voorstelling dans, theater en film elkaar ontmoeten is werkelijk uniek. Het podium is een filmset waar miniatuur decors, camera’s en allerlei rekwisieten staan opgesteld. Er hangt een groot scherm, hierop wordt het gebeuren, dat zich voor de ogen van de toeschouwers ontrolt, geprojecteerd. Het is een eenvoudig verhaal over goede en pijnlijke herinneringen dat door twee dansers wordt uitgebeeld, meestal met hun handen. Handen en vingers verbeelden een heel lichaam en nemen de aanwezigen mee in een droomwereld.

Regisseur Jaco Van Dormael, voldoende gekend van zijn vaak gelauwerde films Toto le héros, Le Huitième jour  en vorig jaar nog Mr Nobody  drukt op deze voorstelling zijn eigen stempel door gebruik te maken van flash-backs en droomscènes om een fantasierijke en intimistische sfeer te creëren.

Ook de muziek speelt een belangrijke rol in het werk van Van Dormael.

Danseres Michèle Anne De Mey werkte in de tachtiger jaren samen met Anne Theresa De Keersmaecker. Vanaf 1990 stichtte ze haar eigen gezelschap en vond zo haar weg naar internationale erkenning. Zij zocht steeds aansluiting bij andere kunstuitingen en werkte ook vaak samen met haar broer cineast en componist Thierry De Mey.

Dit boeiende en fascinerende schouwspel maakte diepe indruk op de toeschouwers die de uitvoerders dan ook een daverende staande ovatie gaven.

januari-2012-176--2-.jpgIn het midden: Jaco Van Dormael en Michèle Anne De Mey

'Un pur moment de bonheur, un petit miracle de de création collective à l’heure de l’individualisme forcené', schreef criticus J. M. Wynants in Le Soir.

Kiss en Cry  zal nog te zien en te genieten zijn in andere Vlaamse culturele centra.

JvdB

Foto's: Frank-Ivo Van Damme

Partager cet article
Repost0

commentaires

B
That newspaper can be layered plus the control content at the summit consists of your articles that they are switched above ready.
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche