Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
20 juillet 2014 7 20 /07 /juillet /2014 04:48

 

LydiaChagoll

Lydia Chagoll

Op de nationale feestdag worden niet alleen parades gehouden, maar in Gent op heel wat bescheidener wijze de Prijs voor de Democratie en de Prijs Jaap Kruithof uitgereikt, op het podium van Sint-Jacobs, hart en ziel van de Gentse Feesten.

De Prijs voor de Democratie 2014 gaat naar doctor honoris causa van de VUB Lydia Chagoll en de Prijs Jaap Kruithof naar de Wereldvakbond huishoudpersoneel [International Domestic Workers’ Federation -IDWF]. Vorige winnaars waren onder meer Maurice De Wilde, Paula D’Hondt, Tom Barman, Netwerk tegen Armoede, Regine Beer en – even de adem inhouden – Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en Liga voor de Mensenrechten.

Oorzaak en gevolg

De Prijs voor de Democratie is opgericht begin 1992. Hij is een reactie op de verkiezingsuitslag van 24 november 1991 en is de geschiedenis ingegaan als Zwarte Zondag. Uit de opmars van het Vlaams Blok [Vlaams Belang] waaruit bleek dat de politieke democratie zeer kwetsbaar is en jaarlijks een standbeeld verdient in de vorm van een persoon of instelling die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor de vrijheid en rechten van de mens. De initiatiefnemer was Eric Goeman, en hij is nog steeds de drijvende kracht achter dit initiatief.

Het in gedachten houden van de radicale en compromisloze verdediging van de Democratie van filosoof Jaap Kruithof [1929-2009] wil iemand of een instelling bekronen die zich inzet tegen de brutale uitbuiting van huishoudelijk personeel, dat voornamelijk bestaat uit migranten. De prijs is een bronzen beeld van beeldhouwer Frans Wuytack dat voldoet aan de normen om de buffetkast voor een vroegtijdige te behoeden. De prijs voor Lydia Chagoll is een bronzen beeld van Walter De Buck.

Debatten en toespraak  


De prijzen maken deel uit van de Gentse Feestendebatten. Ze gaan dagelijks door tijdens de Gentse Feesten in de Gentse schouwburg. Gerenommeerde namen zitten in het panel. Meer info op www.trefpunt.be. De persconferentie waarop de prijzen werden bekendgemaakt en toegelicht ging door op 14 juli. Naast stamvader Eric Goeman zat aan de tafel Daniël Termont, Dominic Willaert - artistiek leider van sociaalartistieke werkplek Victoria de Luxe en lid van de Vooruitgroep, enemeritus-hoogleraar en ere-vicerector van de Gentse universiteit Etienne Vermeersch.
Daniël Termont gaf een toelichting over de praktische zorgen bij de groei van dit jaarlijks aan belang toenemende initiatief. De onversaagde moraalfilosoof hield een toespraak over het morele belang van de debatten en de prijzen.

Guido LAUWAERT

GentseFeestenPrijzen.jpgBurgemeester Daniël Termont, Dominic Willaert, Eric Goeman, Etienne Vermeersch

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche