Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
30 octobre 2013 3 30 /10 /octobre /2013 17:14

 

DSC05673.jpg

Laureaat Nils Van der Plancken

In de concertzaal van de Muziekacademie Ekeren vond zondag 27 oktober het Jaarconcert plaats van het Ernest van der Eykenfonds. Het programma stond in het teken van de honderdsteverjaardag van de geboortedatum van de componist. Het werd ook een hulde aan componist-koordirigent Vic Nees, een van de medeoprichters van het fonds, die eerder dit jaar overleed.

Tevens werd voor de eerste maal een laureaat van de Prijs Ernest van der Eyken uitgereikt aan de jonge componist Nils Van der Plancken. De bekende sopraan Anne Cambier vertolkte liederen van Ernest van der Eyken, Vic Nees en Henry-Georges D’Hoedt. Zij werd begeleid aan de piano door Maiko Inoue. Aan het eind van het eerste deel speelde Nils Van der Plancken zijn compositie “Labyrinth” voor pianosolo. Dit werk werd onthaald op een warm applaus van het publiek, zowel wegens de compositie (hedendaags, maar toegankelijk) als om de voortreffelijke uitvoering.

Na de pauze nam Wilfried Westerlinck het woord om in een kort verslag het ontstaan van het Fonds toe te lichten en hoe de idee ontstond om een prijs uit te schrijven, een eerste keer voor compositie. Daar er reeds veel prijzen voor deze discipline in het leven geroepen zijn werd het besluit genomen om zich met deze prijs uitsluitend te richten tot compositie-studenten van het Conservatorium van Antwerpen. Ernest van der Eyken voelde zich immers een echte Antwerpenaar, hoewel hij met weemoed kon vertellen over zijn jeugd in het Limburgse Sint Truiden. Er werd een jury samengesteld met componisten Wilfried Westerlinck, George De Decker, Jan Hendrik Van Damme en Wim Henderickx. Deze laatste maakte een eerste selectie uit de portfolio’s die door de studenten ingediend werden. Uit de vier overblijvende koos de jury na ernstig beraad de portfolio van Nils Van der Plancken. Dat ze een juiste keuze maakten blijkt ook nog uit het feit dat Nils kort daarna een finaleplaats behaalde in de Koningin Elisabeth voor compositie met zijn “Garden of sorrow”. Daarna werd overgegaan tot de uitreiking van de gekalligrafeerde oorkonde. Tijdens de receptie kon men nog napraten met de laureaat en de uitvoerend muzikanten, en met de aanwezigen waaronder ook vrienden van de Exlibriskring waar Ernest gedurende vele jaren een trouwe bezoeker was.

Joke VAN DEN BRANDT

Foto’s: Frank Ivo van Damme

DSC05609.jpgWim Henderickx en Jan Hendrik Van Damme

DSC05625.jpg

Willem Van der Eyken, zoon van de componist

DSC05686.jpg

Maiko Inoue & Nils Van der Plancken

DSC05635.jpg

Anne Cambier

DSC05694.jpg

Ludo Simons en Jo Gisekin

DSC05678.jpg

Nils Van der Plancken met oorkonde

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche