Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
30 septembre 2011 5 30 /09 /septembre /2011 19:25

 

MichielsHandelsblad.jpg

De bijna 400 literaire kritieken die Ivo Michiels tussen 1948 en 1957 in Het Handelsblad(in de Antwerpse volksmond 'het Ganzeke') schreef, werden verzameld en geannoteerd door  Bart Nuyens  en Yves T'Sjoen. De publicatie wordt verspreid over drie delen. De bedoeling van Yves T'Sjoen was, dixit Michiels

'om aan de hand van die prille teksten aan te tonen hoe ik als zeer traditioneel en katholiek auteur langzaam maar zeker evolueerde naar een modernistische visie in de letteren en in de kunsten in het algemeen'.

(zie http://mededelingen.over-blog.com/article-tijdschriften-ivo-michiels-aan-het-woord-78459180.html)

De uitgever onderstreept dat de publicatie een 'vergeten' fase van zijn schrijverschap in kaart en werpen een nieuw licht op het canonieke beeld van de schrijver.'

Volgens dat beeld brak de schrijver omstreeks 1957 plotseling radicaal met zijn rechts-katholieke verleden en werd hij herboren als experimentele romanschrijver. Deze vergetelheid en dit imago zijn niet alleen te wijten aan Michiels' distantiëring van het vroegste scheppende proza en kritische activiteit, maar ook om de (bewust) strategische opstelling van critici die, de experimentele literatuur genegen, liefst niet verwezen naar zijn literaire 'verleden'. Nu een volledige materiaalverzameling van alle kritieken uit deze periode beschikbaar is, kan het canonieke beeld van de schrijver inderdaad bijgesteld worden. Een 'nieuw licht'? Een 'vergeten fase?'. Ja, misschien, voor wie aanneemt dat eenoog koning is in het rijk der blinden.

De (summier) geannoteerde teksteditie van de Handelsblad-kritieken vult dus in die zin een leemte eindelijk in. Ze illustreren ten volle de tweestrijd van de schrijver, geprangd tussen de traditionele romantische opvattingen over literatuur en de onweerstaanbare fascinatie voor het existentialisme en het radicale vormexperiment. Ivo Michiels is altijd een peilend, zoekend auteur geweest, en dat komt ook in zijn kritieken duidelijk tot uitdrukking. Het katholicisme en de verwerping van het geloof, maar ook de existentiële twijfel en de nog altijd werkzame traumatische oorlogse (en na-oorlogse) ervaringen zullen later op zeer uiteenlopende maar even altijd fascinerende manieren thematisch en vormelijk worden uitgewerkt in de Alfa-cyclus en Journal brut.

*

Voor wie het nog niet wist, Ivo Michiels (°1923) is de belangrijkste levende Vlaamse auteur. Normaal ben ik allergisch voor dergelijke uitspraken.

'Une fois, n'est pas coutume'.

*

Op dit alles zal ik te zijner tijdig grondiger ingaan in de voor de abonnees bestemde papieren en elektronische editie van de Mededelingen van het CDR.

Info: mededelingen@lebacq.com

HFJ

Bart NUYENS & Yves T'SJOEN (eds.) Ivo Michiels, Het literatuurkritische werk in "Het Handelsblad". Deel 1, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letterkunde, 2009, 551 p., 37 €. ISBN13 978-90-72474-80-3

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche