Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
21 juin 2014 6 21 /06 /juin /2014 22:26

 

IVAaugustus14.jpg

Cover: "Zomer" (Beatrijs van Craenenbroeck, acryl)

In de jongste aflevering van het tijdschrift van de Internationale Vriendenkring Anton van Wilderode werden twee stevige, boeiende en onthullende bijdragen opgenomen: “De zachte melancholie van een meesterlijke pen” (Stijn Vanclooster) en “De dichter in Coverack” (Willem Persoon).

*

Vijfenzeventig jaar geleden overleed Joseph Roth (1894-1939), “een van de grootste Europese vertelkunstenaars en journalisten van zijn tijd”, aldus Stijn Vanclooster. Anton van Wilderode besprak in 1937 als een van de eersten in Vlaanderen uitgebreid werk van de compromisloze antifascist Roth, met name de roman De biecht van een moordenaar. Volgens literatuurwetenschapper Els Snick leverde Van Wilderode met zijn bespreking als eerste en enige Vlaming het gedrukte bewijs van Roths verblijf in België.

Of de Oostenrijkse romanschrijver Joseph Roth hier in Vlaanderen de belangstelling vindt waarop hij recht heeft, weet ik niet. Het buitenland weet hem echter te waarderen. In ieder geval, ieder nieuw boek van deze hoogstbegaafde schrijver komt telkenmale bevestigen dat wij onbetwistbaar te doen hebben met een kunstenaar van internationaal formaat, die een ereplaats verdient in de rij der Europese romanciers waarop de tegenwoordige wereldliteratuur terecht trots is.

De bewondering van priester-dichter Anton van Wilde voor de monarchistische en resoluut antifascistische houding van Joseph Roth, diens schrijfkunst en humanisme, komt sterk tot uiting in die bespreking, verschenen in Hooger Leven (26 juni 1937).

De boeken van Roth werden eerst niet verboden in nazi-Duitsland. Als Jood besliste hij echter te emigreren.

Roth heeft uit solidariteit met de slachtoffers van het nieuwe bewind en als Oostenrijkse patriot alle relaties met zijn Duitse uitgevers verbroken. Uit weerzin tegen den rassenhaat werkt hij mee aan het emigrantentijdschrift Die Sammlung, samen met atheïstisch en communistisch gezinden. Hij is er, zegt hij, van overtuigd dat het nationaal-socialisme, dat valse goden aanbidt, veel gevaarlijker is dan openlijk atheïsme, dat God bestrijdt.

*

In juli 1975 reisde Anton van Wilderode door Zuid-Engeland. Na een verblijf in het piepkleine haventje Coverack schreef hij “Een zomer verzegeld”, vier gedichten opgenomen in de bundel Dorp zonder ouders (1978). Het heeft Willem Persoon altijd al geboeid “bijzondere figuren” na te reizen. Hij brengt het lezenswaardige verslag van zijn “pelgrimstocht” naar Coverack, Van Wilderode achterna. Aan de hand van “Een zomer verzegeld”, van de (onuitgegeven) dagboeken van Van Wilderode (die door zijn nicht Hildegard Coupé de jongste jaren bestudeerd en gecatalogiseerd werden) en van zijn eigen ervaring in Cornwal reikt hij een aantal verhelderende invalshoeken aan.

De publicatie van dergelijke bijdragen maken van de Nieuwsbrief (wat een bescheiden titel...) van de IVA een ware fundgrube voor nader onderzoek.

*

Een bijzonder vermelding verdient ook de (wegens plaatsgebrek helaas) ingekorte informatieve bijdrage van Beatrijs van Craenenbroeck over “100 jaar Gezette van Detroit”. In de vaste rubrieken komt uiteraard de werking van de IVA aan bod.

Zoals altijd werd de Nieuwsbrief voortreffelijk geïllustreerd.

HFJ

Nieuwsbrief van de IVA, XIX, nr. 2, mei-augustus 2014.

Beatrijs van Craenenbroeck, Wezelsebaan 250, B 2900 Schoten.

Hoe je een abonnement kan aangaan wordt nergens vermeld... Mailen dus:

vancraenenbroeck.beatrijs@skynet.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche