Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
30 octobre 2010 6 30 /10 /octobre /2010 02:29

 

Knack, het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, het Poëziecentrum en Kunstencentrum Vooruit presenteren een nieuwe Nacht van de Poëzie in 2011.
De eerste editie van de Nacht van de Poëzie in 1973 is inmiddels een mythe. Met een pistoolschot opende Marcel van Maele de eerste Nacht voor een uitverkocht Vorst Nationaal. Het gebeuren zelf was een ongelooflijke chaos. Het publiek liet luidkeels zijn waardering en afkeuring blijken. 'Een geweldige rotzooi,' vond Jean Pierre Rawie. 'Al die Nachten in Vlaanderen waren een gigantisch drama, en toch had het wel wat,' dixit Tom Lanoye. Guido Lauwaertschreef als organisator nog drie legendarische edities op zijn naam, in 1975, 1980 en 1984, met gasten als Allen Ginsberg, Hugo Claus, Simon Vinkenoog, William Burroughs, Johnny the Selfkicker, Gust Gils en John Massis.

Zaterdag 2 april 2011 krijgt de geschiedenis van de Vlaamse Nacht van de Poëzie in de Gentse Vooruit een nieuw hoofdstuk.Lauwaert zegde op verzoek van Knack(dat zich ook engageerde in de vier vorige edities) toe een vijfde editie te realiseren. Knack, het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, het Poëziecentrum en Vooruit slaan de handen in elkaarvoor een nieuw circus van spraakmakende dichters die zoals vanouds met entr’actes worden afgewisseld.

Het was de uitdrukkelijke wens van Guido Lauwaert om een nieuwe curator aan te stellen die de bakens uitzet voor deze vijfde editie. De keuze viel op Michaël Vandebrildie voor de Stad Antwerpen reeds vele poëzie-initiatieven heeft ontplooid: van het stadsdichterschap, over de Donderdagen van de Poëzie tot het nieuwe Felix Poetry Festival. Vandebril maakt samen met Willy Tibergien (Poëziecentrum) de uiteindelijke selectie die op Gedichtendag 2011 wordt bekendgemaakt.
Michaël Vandebril:

Ik wil als curator de ziel van de historische Nachten van de Poëzie bewaren: de dichter die met zijn gedichten op een podium de strijd aangaat met het publiek. Ook de lange, uitputtende duur van de originele Nachten wordt aangehouden: twaalf uur lang krijgen 50 dichtersminder dan tien minuten tijd om een blijvende indruk na te laten. Vooruit wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een 'serre chaude', een warme broeikas vol vreemde planten, dieren en dichters, een verwijzing naar de eerste poëziebundel van Maurice Maeterlinck.In 2011 is het honderd jaar geleden dat de Gentse auteur de Nobelprijs voor literatuur ontving.

Guido Lauwaert belooft de ziel en de chaos van deze Nacht van de Poëzie te zullen bewaken: 'Het moet een circusspektakel voor intellectuelen worden. Alles kan, niets moet. Hoe zotter, hoe beter.'

Het moge duidelijk zijn: er is een nieuwe legendarische Nacht van de Poëzie in de maak. Michaël Vandebril stelt voor uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen een bloemlezing samen van de Belgische en Nederlandse dichters die optreden op de 5de Nacht van de Poëzie. In het nawoord schetst Guido Lauwaert voor eens en voor altijd de turbulente geschiedenis van de Nacht van de Poëzie sinds 1974. Het boek wordt in Vooruit voorgesteld op de 5de Nacht van de Poëzie, 2 april 2011.

 5de Nacht van de Poëzie in Vooruit, Gent - zaterdag 2 april 2011 - meer informatie op www.denachtvandepoezie.be- tickets binnenkort beschikbaar via vooruit.beof tel. 09 267 28 28.

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche