Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
21 février 2013 4 21 /02 /février /2013 16:38

 

Lecompte_Delphine_Jan_Glas.jpg

Delphine Lecompte

In een beschouwing over 'Poëzie in tijdens van crisis' werd hier op 22 januari 2013 door Guido Lauwaert geponeerd dat 'de meest succesvolle dichter van het moment ongetwijfeld Delphine Lecompte is'.

Wat er ook van zij, hier werd in de voorbije jaren al geregeld de aandacht gevestigd op Delphine Lecompte, 'de Florence Nightingale van de hedendaagse Vlaamse poëzie, in het harnas van Jeanne d’Arc'. Zij geldt blijkbaar als een van de opmerkelijkste stemmen van de jongste generatie dichters.

*

Delphine Lecompte (°Brugge, 1978) publiceerde in 2004 de roman Kittens in the boiler bij Jargon Press (tweede druk 2012), begeleid met een fictieve autobiografie die nog altijd sporen laat. In 2009 publiceerde zij bij De Contrabas haar eerste dichtbundel De dieren in mij (derde druk 2010), bekroond met de C. Buddingh'-prijs (2010) en met de Prijs voor Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen (2011). Haar tweede bundel, Verzonnen prooi (2010), eveneens verschenen bij De Contrabas, haalde ook al drie drukken.

De dichter werd vervolgens binnengehaald door De Bezige Bij Antwerpen. Blinde gedichten (2012) haalde op nauwelijks tien maanden drie drukken, goed voor 1.500 exemplaren. De derde druk is nog niet uitverkocht of de vierde bundel van Delphine Lecompte, Schachten en amuletten,  heeft nu de drukkerij voor de boekhandel geruild in een oplage van duizend exemplaren. Het boek wordt vanavond op de zolder van het Poëziecentrum te Gent voorgesteld.

Welkomstwoord door Carl De Strycker om 20u15. Guido Lauwaert spreekt vervolgens de laudatio uit, waarna gedichten van Delphine Lecompte gelezen worden door een schare dichters (Roderik Six, Sylvie Marie, Reinout Verbeke, Inge Braeckman, Michaël Vandebril en Peter Holvoet-Hanssen). Tot slot komt de doorluchtige diva zelf aan het woord, waarna de dorstigen gelaafd worden.

*

De laudatio van Guido Lauwaert (CDR) wordt hier om 20 uur integraal online gezet, in primeur en exclusief voor de lezers van Mededelingen .

Henri-Floris JESPERS

 

Op de blog Mededelingen, cf. onder meer:

 

Delphine Lecompte: Tot hier en niet verder, 18 juni 2010

http://mededelingen.over-blog.com/article-delphine-lecompte-tot-hier-en-niet-verder-52547089.html

Delphine Lcompte: Blinde gedichten, 13 februari 2012

http://mededelingen.over-blog.com/article-delphine-lecompte-blinde-gedichten-99679241.html

Poëzie in tijden van crisis, 22 januari 2013

http://mededelingen.over-blog.com/article-poezie-in-tijden-van-crisis-114602434.htmlPartager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche