Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
27 février 2013 3 27 /02 /février /2013 16:01

 

Begin september 1969 begon Hugo Seeldraeyers (Antwerpen, 3 januari 1947) les te geven als leraar Engels en godsdienst aan het Vrij Technisch Instituut van Borgerhout. 'Vaak wordt van een overledene veel goeds verteld, omdat... het nu eenmaal zo hoort. Van Hugo mag echter terecht beweerd worden dat hij de zon deed schijnen waar hij verscheen', aldus oud-collega Luc Daems:

Wanneer collega Seeldraeyers, altijd met de fiets, vanuit Hoboken op school toekwam en het leraarslokaal binnenviel, vlogen de kwinkslagen direct heen en weer. Zijn bulderende lach, zijn zin voor fijne humor en zijn begrip voor het gelijk van iedereen, maakten 'op onze werkvloer' van hem een zéér geziene en sympathieke figuur.

Hugo Seeldraeyers was een man die cultuur hoog in het vaandel droeg, 'maar tegelijkertijd maar al te goed besefte hoe moeilijk het is om dit aan Hobokense 'allochtonen' (bij hem was dit geen taboewoord, integendeel) door te geven', aldus Mieke de Loof:

Toch is hij daarin geslaagd. Zijn leerlingen appreciëerden hem om zijn no-nonsense-aanpak, zijn eerlijkheid. Hij wist als leraar de juiste balans te vinden tussen warmte en empathie langs de ene kant en strenge rechtvaardigheid langs de andere kant. Hij verbloemde niets, zijn analyses van de maatschappelijke werkelijkheid waren haarscherp.

*

In het lokale Hobokense toneelleven (Toneelgroep Kunst Adelt) speelde Hugo Seeldraeyers als regisseur en absoluut begaafd acteur letterlijk en figuurlijk een centrale rol. Hij was ook oud-voorzitter van de befaamde Katholieke Koninklijke Harmonie De Scheldezone.

*

De belezen Hugo Seeldraeyers was een connoisseur van de hedendaagse Amerikaanse en Engelse literatuur (Hilary Mantel, Thomas Pynchon, Philip Roth), die hij op de voet volgde. Uiteraard wist hij alles over de pas bekroonde Booker Prize winnaar. In tegenstelling tot nog altijd al te veel literatuurkenners, had hij geen blinde vlek voor de misdaadliteratuur, integendeel. Literaire kwaliteit is immers geen kwestie van genres. Hij waardeerde ten zeerste het werk van o.a. Raymond Chandler, John Le Carré, Dennis Lehane, Arnaldur Indridason, Michael Connelly en zovelen meer. Hij was dan ook een bijzonder gewaardeerd jurylid van De Diamanten Kogel. In dat verband was zijn oordeel over middelmaat ongedwongen maar delicaat, soms humoristisch maar wel meedogenloos, zonder meer terecht en waarachtig precies juist ... Elke vorm van pretentie was hem daarbij geheel vreemd. De formele juryvergaderingen werden dan ook steevast afgesloten met even boeiende als hartversterkende gesprekken.

*

Toen zijn gezichtsvermogen al te zwaar aangetast werd door suiker (waaronder hij als fervente lezer begrijpelijkerwijze zéér geleden heeft) diende hij tot ons aller spijt af te zien van het jurylidmaatschap. Hij las nog wel, maar heel traag, kreeg hoofdpijn van de inspanning. Klagen deed hij niet, maar hij had het moeilijk mee. Suiker bezorgde hem finaal ook problemen met het hart. De voorbije jaren moest hij daarvoor verscheidene malen onder het mes.

Hij overleed in het Sint-Augustinusziekenhuis te Wilrijk op 22 februari 2013.

 

Mieke de Loof getuigt:

11 november 2012. Hugo heeft ons uitgenodigd op het jaarlijkse promenadeconcert van zijn geliefde muziekvereniging De Scheldezonen in de volgeboekte Blauwe Zaal van De Singel. Zijn twee dochters (waarvan eentje, Veerle, tevens penningmeester van De Scheldezonen is) spelen in deze harmonie. Hij is er - terecht - bijzonder trots op. Na de mooie uitvoering wensen we hem proficiat en nemen we afscheid. Ik zie hem, begeleid door zijn vrouw, kaarsrecht naar de uitgang stappen en wéét dat dit de laatste keer is dat ik hem zie.

*

De uitvaartplechtigheid zal plaasthebben in de parochiekerk van O.-L.-Vrouw Geboorte, Kioskpaats, 2660 Hoboken op zaterdag 2 maart om 10 uur.

Begroeting in de kerk vanaf 9u30.

Aansluitend wordt de asurn bijgezet in het columbarium van het Schoonselhof. Ingang Legerstraat, Jules Moretuslei 2, 2610 Wilrijk.

Rouwbeklag: IJskelderstraat 120, 2660 Hoboken.

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche