Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
26 septembre 2013 4 26 /09 /septembre /2013 12:34

 

DSC04084.jpg

Dr. Willem van der Eyken (r.) in gesprek met Jan Parez

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de geboorte van Ernest van der Eyken hield dr. Willem van der Eyken tijdens de talrijk bijgewoonde september-bijeenkomst van de Culturele kring Exlibris een causerie over zijn vader. Ernest van der Eyken was gedurende vele jaren een trouwe bezoeker was van deze maandelijkse bijeenkomsten.

DSC04093.jpg

Willy Braspennincx, Joke van den Brandt en Paul Esterbecq

Met projectie van foto’s uit het familiearchief overliep de spreker het rijkgevulde leven van de begaafde violist, dirigent en componist. Ernest van der Eyken was een gepassioneerd kunstenaar die in de muziekwereld van zijn tijd een belangrijke rol heeft gepeeld. Door zijn internationale belangstelling (deels ontstaan door zijn voorzitterschap van SABAM), kwam hij in aanraking met grote componisten zoals Zoltan Kodaly, Morton Gould, Horowitz en met andere creatieve kunstenaars, letterkundigen, schilders , beeldhouwers en velen werden ook vrienden. Naast lesgeven, optreden, dirigeren enz. werkte hij voor de BRT en de pas opgerichte Belgische televisie. Hij is van zo grote betekenis geweest voor het artistieke leven in ons land, in het bijzonder voor de muziek, dat in 2011, onder impuls van Willem Van der Eyken besloten werd tot de oprichting van het Ernest van der Eykenfonds. Dit fonds wil in de eerste plaats de herinnering aan de componist levend houden. Verder wordt het werk van kunstenaars in het algemeen ondersteund door lezingen, voorstellingen enz.

DSC04096.jpg

Irène Broer, Elske van Royen, dr. Paul Hoffbauer, Mieke van Dessel en Gert Vingeroets

DSC04087.jpg

Freddy Van Bogget, Chris Torfs, Wim De Cock en Min, Jetje van Wesemael en Rita Heeb

Elk jaar wordt een concert georganiseerd waarop o.a. werk van E. van der Eyken wordt gespeeld. Vanaf dit jaar werd ook een Prijs Ernest van der Eyken opgericht ter aanmoediging van jonge componisten.

JvdB

Foto’s F.I. van Damme

*

Jaarconcert met uitreiking “Prijs Ernest van der Eyken-2013” op zondag 27 oktober 2013 in de concertzaal van de Muziekacademie Ekeren. Tijdens dit concert zullen o.a.liederen van E.v.d.E. gezongen worden door Anne Cambier. Er wordt ook werk uitgevoerd van de bekroonde jonge componist Nils Van der Plancken

*

Zie de blog van 8 februari 2010:

http://mededelingen.over-blog.com/article-componist-ernest-van-der-eyken-overleden-44547580.html

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche