Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 juillet 2013 1 08 /07 /juillet /2013 17:24

 

huis mortelmans Filip Heylen en Dirk

Schepen Philip Heylen in gesprek met Dirk Schiltz

Dan denk je de meeste galeries en musea in Antwerpen toch wel zo’n beetje te kunnen vinden, en dan loop je ineens tegen een verborgen parel aan: de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik van Huis Mortelmans zelfs nog nooit had gehóórd. Het is een kleine privémuseum, dat het werk belicht van drie Antwerpse Mortelmansen: de beeldend kunstenaars Frans Mortelmans (1865-1936) en Franck Mortelmans (1898-1986) en de componist Lodewijk Mortelmans ((1868-1952). Charmant werk. Frans Mortelmans was een begenadigd portrettist, en muntte uit in stillevens (veelal van bloemen). Franck Mortelmans specialiseerde zich in portretten. Innemend vind ik zijn beeltenissen van een piepjonge Alain Germoz (Alain met Bobje) en van Isa Kreitz-Beuckeleers, Salome Ringer, Daisy Delis en Minneke Beuckeleers.

Mortelmans-1.JPG

Mortelmans-2.JPG

Mortelmans-4.JPGIn het Huis Mortelmans worden af en toe ook recitals gegeven. Daartoe staat er de piano waarop Lodewijk Mortelmans zijn werk componeerde. Lodewijk was een leerling en bewonderaar van Peter Benoit, hetgeen je aan zijn muziek ook kunt horen.

Het Huis Mortelmans (het hoekhuis van de Falconrui en het Boterhamstraatje) is liefdevol ingericht, en wordt voorbeeldig onderhouden. Het is beslist de moeite waard er eens een kijkje te gaan nemen. Er dient vooraf wel een afspraak te worden gemaakt. Dat kan met Dirk Schiltz: 0476 – 508 033 of dirkschiltz@skynet.be

Bert BEVERS

Van Lodewijk Mortelmans is op YouTube een en ander te beluisteren:

http://www.youtube.com/watch?v=dJoHkJlec14

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche