Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 décembre 2012 4 06 /12 /décembre /2012 00:12

 

PernathNIEUW.jpg

Zopas verscheen Jarig in mijn schitterend woord, de bundeling van de lezingen die Geert Buelens, Dirk de Geest, Joris Gerits, Henri-Floris Jespers en Yves T'Sjoen over Hugues C. Pernath (1931-1975) hebben gepresenteerd op het colloquium gewijd aan het literaire, het kritische en het plastische werk van de schrijver dat vorig jaar in het Letterenhuis te Antwerpen plaatsvond, aangevuld met bijdragen van Lynn Custers en Linde de Potter.

Bijzonder waardevol is de door Els van Damme bezorgde teksteditie van Pernaths' kritieken in de Gentse socialistische krant Vooruit.

Joris Gerits behandelt 'moeder en zoon' in de poëzie van Pernath, Dirk de Geest bekijkt een halve eeuw later de Soldatenbrieven met Paul Snoek, Geert Buelens onderneemt een poging om Pernath te situeren als 68-er, Linde de Potter heeft het specifiek over het engagement van Pernath in enkele Index-gedichten, Lynn Custers focust op oorlog en trauma in de poëzie van Pernath. Tot slot gaat Yves T'Sjoen in op de kunstnotities van Pernath in zijn kritieken in de rubriek 'Geestesleven' van Vooruit.

Het zou van valse bescheidenheid getuigen niet te vermelden dat in het woord vooraf te lezen staat:

Bevriend tijdgenoot en Pernathkenner Henri-Floris Jespers wijdt enkele inleidende notities aan de betekenis van het plastische oeuvre. Deze gefragmenteerde en overwegend biografische beschouwingen bieden een aanzet voor interdisciplinair onderzoek.

*

Ook is in het boek een katern opgenomen met reproducties van foto's. En daar loopt het echt mis. De laatste foto ('ongedateerd') wordt gepubliceerd als 'De Pink Poets', met de klok mee: Gust Gils, Eddy van Vliet, Patrick Conrad, Hugues C. Pernath, Marc Andries en Nic van Bruggen.

Andries, Gils en Van Vliet hebben hoegenaamd nooit iets te maken gehad  met Pink Poets.

Zoals ik hier al vermeldde werd de foto gekiekt naar aanleiding van een tentoonstelling 'dubbeltalenten'. Bovendien werd nu niet eens de moeite genomen de naam van de fotografen te vermelden, maar wordt wel nadrukkelijk vermeld dan het copyright van de foto's bij het Letterenhuis te Antwerpen berust, wat natuurlijk larie is.

*

Wat er ook van zij, Jarig in mijn schitterend woord  wil luidens de blurb 'aanzetten formuleren voor een hernieuwde aandacht voor Pernath'. Of Pernath 'een nieuw discours in de poëzie in Vlaanderen introduceerde' laat ik daarbij voor rekening van de samenstellers van de spraakmakende bloemlezing Hotel New Flandres  (Poëziecentrum, Gent, 2008).

Alleszins meer in een volgende aflevering van de Mededelingen van het CDR.

Henri-Floris JESPERS


Yves T'SJOEN, Els van DAMME, Lynn CUSTERS (red.), 'Jarig in mijn schitterend woord'. Opstellen over Hugues C. Pernath, Gent, Academia Press, 2012, 159 p., 22 €. ISBN

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche