Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
23 mars 2010 2 23 /03 /mars /2010 04:18

Dat Hubert van Herreweghen een van de belangrijkste levende Vlaamse dichters is, staat m.i. als een paal boven water. Zonder enige mentale restrictie onderschrijf ik de uitspraak van Patrick Lateur: “Hij komt verrassender uit de hoek dan veel van zijn jongere collega's die vandaag de literaire canon uitmaken.”

(Even tussen haakjes: de literaire canon? Welke canon? Welke regel? De vluchtige door de media vertolkte en (al dan niet) zacht opgedrongen consensus? Consensus, een bepaald onfris, uit de politieke wetenschappen overgewaaid begrip waarvan de oorspronkelijke Latijnse betekenis 'samenzwering' betekent.)

KunstTSvlHERRE.jpg

Kunsttijdschrift Vlaanderen brengt een huldenummer aan de negentigjarige, veelgelauwerde dichter, wiens zonder meer verbluffend meesterschap zich met de jaren almaar soevereiner en speelser ontplooit. Inleider Herman van Rompuy stelt terecht dat de vitaliteit van Hubert van Herreweghen 'ontstellend' is, dat zijn taalkracht met het ouder worden verhoogt.

De aflevering van Vlaanderen is voorbeeldig gestructureerd. Met een bepaald gedicht of cyclus als uitgangspunt wordt het zo geschakeerde oeuvre van Herreweghen secuur en met veel empathie belicht door Lut de Block, Hugo Brems, Stefaan Evenepoel, Joris Gerits, Frans de Haes, Dirk Hanssens osb, Geert van Istendael, Hilde Keteleer, Anne Marie Musschoot, Joris Note, Willy Spillebeen, Carl de Strycker, Yves T'Sjoen en Herlinda Vekemans. Vaak worden daarbij poëticale uitspraken geformuleerd die, wars van neo-post-pomo jargon, meer dan het overwegen waard zijn.

Patrick Lateur brengt vooraf een pretentieloos maar bijzonder verhelderend overzicht: “Een dichtersleven gebundeld, besproken, uitgesproken”. Ik vermoed dat hij de architect is van dit huldenummer, een absolute must, uiteraard voor de Van Herreweghen-fans, maar ook voor alle ware poëzieliefhebbers. Als uitsmijter brengt Frans de Haes een aantal zonder meer voortreffelijke Franse vertalingen.

Webben.jpg

In de rubriek 'Bibliotheek', verzorgd door Geert Swaenepoel, bespreekt Carl de Strijcker de jongste bundel van Van Herreweghen, Webben & wargaren: “De titel is een metafoor voor hoe de dichter het leven ervaart: men is erin verstrikt en krijgt er geen greep meer op”.

Het volgende gedicht zal wel iedereen aangrijpen die gevoelig is voor een nuchtere, maar tevens in het metafysische geankerde visie op de realiteit:

 

Hominisatie


Zijn moer is erbij omgekomen,

toen hij, uit de bewoonde bomen

en het groot bosgeweld,

als zuigeling werd meegenomen

en op transport gesteld.


Een orang-oetang in zijn kooi,

een kelder van beton,

al twintig jaar alleen, ten prooi

aan een menswording, die begon

bij gebrek aan ruimte,

woud

en zon.

*

Net als de dichter Hubert van Herreweghen wordt ook het tijdschrift Vlaanderen met de jaren hoe langer hoe duidelijker “incontournable”...

Henri-Floris JESPERS

Kunsttijdschrift Vlaanderen, jg. 59, februari 2009, nr. 329, [61 p]., ill., 10 €.

Hubert van Herreweghen, Webben & wargaren, Leuven, P, 2009, 62 p., 15 €.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche