Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 novembre 2009 2 03 /11 /novembre /2009 04:33

In 1982 verscheen onder de titel De Prins van Magonia werk van Lampo bij de grote Moskouse uitgeverij Radoega. Omnibussen van buitenlandse schrijvers pasten destijds in de Sovjet cultuurpolitiek. Zulke omnibussen bevatten werken van een buitenlandse schrijver in verschillende genres en waren voorzien van omvangrijke inleidingen, nawoorden en commentaren. Het boek in kwestie bevatte twee kleine romans, Kasper in de onderwereld (1969) en De Prins van Magonia (1976), alsmede een keuze verhalen. De oplage van 50.000 exemplaren was snel uitverkocht. Het nawoord werd geschreven door Jurij Sidorin (misschien loont het de moeite het nawoord ooit in De Scheldebode in vertaling te brengen?)

Onder de titel Terugkeer naar Atlantis verscheen in oktober 2008 bij Azbooka te Sint-Petersburg een tweede vertaling van Lampo. Het boek bevat niet alleen de titelroman (1953), maar ook De komst van Joachim Stiller (1960). Vertaalster Svetlana Knyazkova verduidelijkt:

De komst van Joachim Stiller werd al een keer vertaald naar het Russisch door W. Osjis. Deze vertaling werd tweemaal gepubliceerd, eerst in het literaire tijdschrift Neman in 1988 en in 2007 in boekvorm bij de kleine uitgever Kwadriga te Moskou. Maar de uitstraling van de roman was in beide gevallen niet zo groot, wellicht door een onjuiste keuze van de uitgever en / of door een té kleine oplage, of misschien door de kwaliteit van de vertaling, ik weet het niet... In ieder geval was het reeds lange tijd mijn intentie om een nieuwe vertaling te maken van mijn favoriet boek.

In juni verscheen De komst van Joachim Stiller in het Duits. De vertaling “aus dem Flämischen” is van de hand van de taalkundige en romancier Herbert Genzmer (°1952). In een goed gestoffeerd artikel wijst Heiko ter Horst ook op de vertalingen van De belofte aan Rachel (1952) en van Arthur (1985).

Dit alles, en veel meer, staat te lezen in de Scheldebode, het ledenblad van het Hubert Lampo Genootschap. Het lidmaatschap bedraagt 25 € per kalenderjaar en geeft recht op informatie over- en deelname aan alle activiteiten en op ontvangst van de Scheldebode.

Redactieadres: Heiko ter Horst, Ribeslaan 85, 3053 ML Rotterdam

HFJ

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche