Donderdag 16 september werd in AMVC-Letterenhuis te Antwerpen de hernieuwde druk van De komst van Joachim Stillervoorgesteld. De eerste druk verscheen een halve eeuw geleden.
Voor een beperkt maar select publiek, waaronder Vlaamse en Nederlandse leden van het Hubert Lampo Genootschap, leidde Jan Lampo de beide gastsprekers in: Rob Molin, essayist en biograaf die werkt aan een boek over Lampo en Johan Vanhecke, Letterenhuis-medewerker en auteur van het boek Het Antwerpen van Hubert Lampo.
Rob Molin
Rob Molin gaf een analytische kijk op dit belangrijke boek van Lampo waarbij hij het bekeek vanuit een verrassende invalshoek.
Johan Vanhecke
Johan Vanhecke belichtte een aspect uit de vroege jaren van als journalist bij
Volksgazet, waar hij in zijn rubriek boekbesprekingen een polemiek aanging met het vooruitstrevende (gestencilde) tijdschriftje Taptoe. Dat hij hierbij vaak al te voortvarend uit de hoek kwam bleek uit een uitspraak over de redactie van Taptoe die hij vergeleek met een kinderspeelkamer, waar men tewerk gaat : “zoals mijn dochtertje Leentje met de poppen speelt”! Bleek dat tussen de medewerkers de namen de namen voorkwamen Louis-Paul Boon, Adriaan Morriën, Hugo Claus...
Leentje Lampo
Na deze amusante lezing van Vanhecke werden de aanwezigen getracteerd op een drankje en een uitgebreid hapjesbuffet.
Van l. Naar r.: Heiko ter Horst, voorzitter Hubert Lampo Genootschap, Marc Somers (Letterenhuis) en Joke van den Brandt
Dat deze zoveelste editie zinvol is bleek uit een geprek dat ik na afloop had met enkele jonge mensen die nog nooit een boek van Lampo gelezen hadden, terwijl dit in onze schooltijd verplichtte lectuur was. Ik heb hun de lectuur van dit kleine meesterwerk van Hubert Lampo van harte aanbevolen.
Johan Vanhecke (r.) in gesprek met Kris Landuyt (antiquariaat De Slegte);
op de achtergrond, Jan Lampo
Van l.naar r.: Christian Rom, Marc Somers en Frank-Ivo van Damme
JVDB