Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
31 août 2013 6 31 /08 /août /2013 07:48

 

FMtwee.jpg

Hilda Craeybeckx

(11 augustus 1927- 6 augustus 2013


Doctor in de rechten Hilda Craeybeckx is overleden na een lange ziekte. Zij was een kwarteeuw kabinetschef van haar vader, de legendarische Antwerpse burgemeester Lode Craeybeckx (1897-1976), die ik ooit typeerde als “sluwe doge”. In die functie ontpopte zij zich, ook in de moeilijkste omstandigheden, als een vastberaden, creatieve en bijzonder doeltreffende adviseur en medewerker. Met de rang van directeur in het stedelijke bestuur coördineerde zij achteraf de politiek en administratief uiterst delicate fusieaangelegenheden van de metropool. Ver van het voetlicht heeft Hilda Craeybeckx een onuitwisbare stempel gedrukt op “'t Stad”. Wie weet bijv. nog dat zij beslissend bijdroeg tot de invoering van de (winkel)wandelstraten? Als bescheiden “power behind the throne” was haar discrete invloed niet gering.

Hilda Craeybeckx zette zich meer dan zestig jaar lang belangeloos in voor UNICEF. Zij was de drijvende kracht achter de ratificatie van het Kinderrechtenverdrag door België, dat in 1992 van kracht werd. In 2010 kreeg ze de prestigieuze “Special Achievement Award” van UNICEF, een internationale erkenning voor mensen of instellingen die op uitzonderlijke manier bijdragen tot de ontwikkeling en groei van de organisatie.

*

Mijn verste herinnering aan Hilda Craeybeckx dateert van 1959. In dat jaar werd Floris Jespers (1889-1965) bij wijze van huldiging formeel door burgemeester Lode Craeybeckx voor de tweede maal ten stadhuize ontvangen – destijds een uitzonderlijk, zeldzaam eerbetoon. (De eerste keer was in 1954. Ik was toen tien en prijk op de foto van een vergeeld krantenknipsel, met korte broek en vlinderdas, aan de linkerzijde van grootvader, mij broer Pierre, toen zeven, aan zijn rechterzijde.)

Vóór de plechtigheid werden we ontvangen in het bureau van kabinetschef Hilda Craeybeckx, aanpalend bij de statige, historische werkkamer ofte kabinet van “den burger”. Zo kwam ik voor de eerste keer oog in oog met Hilda – en viel meteen (en, ja, blijvend) op haar charme en zonder meer stralende aanwezigheid.

Vanaf het begin van de jaren zeventig zagen we elkaar vaak, en ik kon vaststellen hoe zij, bescheiden en ver van de voetlichten, inzake allerlei culturele aangelegenheden en initiatieven haar (vaak beslissende en altijd evenwichtige) invloed beslissend aanwendde.

Hilda was betrokken bij galerie De Magiërs (1988-1990) en de gelijknamige kunstenaarsgroep, waar o.a. de schilders Frank van Bommel en Ruvanti actief waren. Toen kunstschilder, illustrator, cartoonist, reclameman, affiche- en decorontwerper Herman Denkens (1926-2001), de stuwende kracht achter De Magiërs haar compagnon werd, ging ik geregeld op zondag in haar statige woning aan de Kardinaal Mercierlaan bij Hilda brunchen. Een gesprek met haar had altijd iets feestelijks, ja, ontspannends en tegelijk stimulerends.

*

Met Hilda Craeybeckx verdween “une grand dame”.

De crematie en asverstrooiing vond in intieme kring plaats. Op 7 september vindt om 10 uur een afscheidsplechtigheid georganiseerd in De Zwarte Panter te Antwerpen.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche