Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
21 janvier 2012 6 21 /01 /janvier /2012 16:00

Rudo-Durant.JPG

Wat is er toch geworden van Rudo Durant? Dat was een van de dichters van wie Jan Walravens in 1955 werk opnam in de bloemlezing Waar is de eerste morgen? - De jonge experimentele poëzie in Vlaanderen. Die jonge dichter maakte slechts eventjes naam, en raakte daarna volledig uit beeld. Alle anderen die in het boek werden opgenomen lieten zich op poëtisch vlak ook nadien nog gelden. Of doen dat nog steeds. Een grote naam heeft Karel du Bois als dichter niet gemaakt, maar hij is nog te vinden als bijvoorbeeld een van de oprichters van het tijdschrift Taptoe. De namen van Ben Cami (1920-2004), Hugo Claus (1929-2008), Erik van Ruysbeek (1915-2004), Marcel Wauters (1920-2005), Paul Snoek (1934-1981), Remy C. Van de Kerckhove (1921-1958) en Gust Gils (1924-2002) doen nog heel wat literaire belletjes rinkelen.

WaarIsDeMorgen.jpgJan WALRAVENS (ed), Waar is de eerste morgen?, Brussel, Manteau, 1955, 95 p.

Albert Bontridder (º 1921), Adriaan De Roover (º 1923), Hugo Raes (º 1929) en Willy Roggeman (º 1934) zijn tot nader order nog immer onder ons. Bontridder, De Roover en Roggeman schrijven zelfs nog!

Maar van Rudo Durant is sedert het begin van de zestiger jaren niets meer vernomen. En dat terwijl we uit de bio- en bibliografische notities in Waar is de eerste morgen? - De jonge experimentele poëzie in Vlaanderen best veel opsteken. Dat hij geboren is op 16 augustus 1932. Dat hij ten tijde van genoemde publicatie student in de rechten aan de universiteit was, en dat hij daarvoor werkzaam was als garçon in een restaurant, gids in een museum en fabrieksarbeider. Ook staat er vermeld dat hij liefhebber is van moderne muziek, en dat hij twee dichtbundels publiceerde: De eikenhouten stap op de grens van de stilte (De bladen voor de poëzie, Lier, 1954) en Pantropicana (Uitgeverij Luxor, Brugge, 1954).

In 1956 verscheen dan, ook bij De bladen voor de poëzie nog de door Pieter Serneels geïllustreerde bundel Valschermspringer van het woord, maar daarna was het (op wat losse publicaties in tijdschriften als Gard Sivik, De Tafelronde en De Vlaamsche Gids na) gedaan. De eerste en de derde bundel bevinden zich in de collectie van het Poëziecentrum in Gent. Pantropicanaals zodanig niet, maar in Gent staat wel een versie daarvan in de kast: 13 pagina's, s.a., s.l., drukproef (correcties). In de rijke verzameling knipselmappen van het Poëziecentrum géén map met informatie over Rudo Durant. Ik heb op het internet kunnen vinden dat Rudo Durant het pseudoniem was van Jan Hellemans. En dat is het dan....

Heeft er iemand enig idee wat er van deze obscure experimenteel geworden is?

Bert BEVERS

*

Eerst even de bibliografische gegevens van mijn achtbare collega Bert Bevers aanvullen. In 1954 verscheen als nr. 44 in de Galerijreeks te Aarschot de bundel Ex spiritus tenebris, die door Rudo Durant verloochend werd. Twee jaar later werkte hij mee aan het (eenmalige?) poëziecahier Helikoon (een uitgave van Luxor te Brugge).

Rudo Durant publiceerde gedichten in het dringend te herontdekken tijdschrift De Meridiaan (1951-1960; redactie: Clara Haesaert, Hugo Walschap, Jan van den Weghe, Maurice Wyckaert e.a.) alsmede gedichten en kritische bijdragen in Pijpkruid, het maandschrift waarvan CDR-medewerker Frank-Ivo van Damme de spilfiguur was. (Een paar weken geleden vernam ik dat hij zijn Pijpkruid-archief geschonken heeft aan het Letterenhuis te Antwerpen.). In 1959 trad hij toe tot de redactie van De Tafelronde, maar nam al in 1960 ontslag. Hij was toen 27 jaar.

OnderExperimenteelVuur.jpgPaul DE VREE, Onder experimenteel vuur, Brugge-Antwerpen, De Galge, 344 p. [= Galgeboekje 25]

Paul de Vree (1909-1982) rekent Rudo Durant tot de figuren 'die als meteoren tussen ontstaan en climax van de experimentele poëzie verschenen en verdwenen'. Reeds in 1957 stipte Adriaan de Roover (1923) in De Tafelronde aan: “Rudo Durant is één van die typische dichters, die in een korte hevige periode alles gezegd hebben wat in hem was, die als het ware opgebrand is in het helle, alles verterende vuur van zijn poëzie.'

Geert Buelens (°1971) ging grondig in op het werk van Rudo Durant, die na zijn uitstap uit de redactie van De Tafelronde 'opgegaan [is] in de nevelen van de literatuurgeschiedschrijving.'

Het verbaast mij dat het werk van Rudo Durant onstnapt is aan de aandacht van de samenstellers van de bloemlezing Hotel New Flandres.

Extra info wordt door het CDR bijzonder op prijs gesteld.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

M
Fantastisch dat jullie aandacht vragen voor Rudo Durant; ik stuitte er pas gisteren al googelend op. Enkele aanvullingen bij de aanvulling: de bundel Ex spiritus tenebris publiceerde Durant<br /> destijds nog onder zijn eigen naam, Ris Hellemans (zijn volledige naam was Jan Floris Hellemans). En het door Jan Walravens vermelde Pantropicana was geen bundel van Durant, maar een cyclus die hij<br /> leverde aan de verzamelbundel Kaleidoscoop (1954) waarin werk was opgenomen van diverse dichters, met als bekendste allicht Tina Hardy (maar ja, wie kent die nu nog).<br /> Durant verloochende zijn eerste bundel Ex spiritus tenebris naderhand inderdaad, ook door voortaan onder pseudoniem te publiceren en te gaan zoeken naar het experiment in de poëzie. Die zoektocht<br /> heeft een vijftal jaren geduurd. Daarna heeft hij alle literaire schepen letterlijk achter zich verbrand en zich volledig uit het wereldje teruggetrokken. Hij leeft nog altijd, maar weer gewoon als<br /> Jan Floris Hellemans.<br /> Momenteel heb ik een artikel over Durant in voorbereiding voor het literair-historisch tijdschrift De Parelduiker, hopelijk medio dit jaar te verschijnen. Durant was in zekere zin beslist een<br /> ‘obscuur’ dichter, die blijkbaar nooit zijn draai, zijn plaats en zijn tijdschrift heeft weten te vinden – maar hij heeft enkele pareltjes achtergelaten en zijn figuur markeert eigenlijk ook de<br /> worstelingen en tegenstellingen (soms zeer marginaal) binnen de generatie van de jaren vijftig.
Répondre
C
<br /> <br /> Dank voor de aanvulling.<br /> <br /> <br /> Henri-Floris Jespers<br /> <br /> <br /> hfj@skynet.be<br /> <br /> <br /> <br />

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche