Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 avril 2013 5 19 /04 /avril /2013 14:30

 

555388_593755707307089_1962861157_n.jpg

© Mana Neyestani

Via Facebookmaakte ik onlangs kennis met het briljante werk van de Iraanse cartoonist Mana Neyestani (°Teheran 1973). Na enkele maanden van eenzame opsluiting wegens de publicatie van een cartoon, ontvluchtte hij zijn land in 2006. Hij leeft sindsdien als balling in Frankrijk. Zijn cartoons vormen een sterke aanklacht tegen onderdrukking onder welke vorm dan ook en zijn dus niet alleen toepasbaar op de situatie in Iran.

Bij de controversiële cartoon van Mana Neyestani waarvoor hij samen met zijn redacteur van de krant werd gearresteerd,  stond volgende tekst: ”First method: dialogue... we must first try to come to the table like civilized people and have a dialogue with the cockroaches. But the problem is that a cockroach cannot understand human language [i.e., reasoned argument]. And cockroach grammar is so difficult - nobody has yet discovered which of their verbs end in "ing" - that 80% of the cockroaches themselves do not know it and prefer to speak in other languages. When even the cockroaches do not understand their own language, how could you possibly understand it?!

De moraal van het verhaal is dat het kwaad kersen eten is met mensen die geen menselijke taal verstaan en met wie dus elke vorm van dialoog is uitgesloten. Dit geldt eveneens voor het Chinese regime wiens wellustige misdaden tegen de menselijkheid zijn gekend: vervolging van Oeigoeren, Tibetanen, aanhangers van Falung Gong, schrijvers, beeldende kunstenaars enz. Het land van Mao, De  Grote Roerganger  is er nog steeds prominent aanwezig.

Zoals de afgelopen twee jaar zal het Vlaams Fonds voor de Letteren opnieuw deelnemen aan de Bejing International Book Fair.

Ter opfrissing van het belabberde geheugen geef ik hierna het aantal casesdie door PENtot december 2012 werden behandeld. Het zijn er liefst vierentwintig die werden gesignaleerd. Waarschijnlijk zijn het er nog veel meer: CHEN Wei, gevangenisstraf tot 20 februari 2020 (freelance schrijver); CHEN Xi: freelance schrijver en mensenrechtenactivist: gevangenisstraf tot 28 november 2021; Guo Quan: internetschrijver- gevangenisstraf tot 12 november 2018; HADA: eigenaar van een Mongoolse boekhandel: moest worden vrijgelaten op 10 december 2010, dit is echter niet gebeurd volgens zijn vrouw; HEZIM Tursunjan: stichter van de Oeigoerse geschiedenis website - gevangenisstraf tot juli 2016; KONG Youping: internet schrijver (erelid Independent Chinese PEN) gevangenisstraf tot 12 december 2013; LI Bifeng: romancier en dichter gevangenisstraf tot 11 september 2023;LI Tie: dissident schrijver en mensenrechten activist- gevangenisstraf tot 14 september 2020; LU Jianhua: Professor sociale wetenschappen (erelid Independent Chinese PEN) gevangenisstraf tot april 2025; LU Jiaping: schrijver over militaire geschiedenis - gevangenisstraf tot 18 september 2020; LIU Xiaobo dissident schrijver, voormalig voorzitter en bestuurslid van Independent Chinese Pen - gevangenisstraf tot 21 juni 2020;LU Zengqi en YAN Qiuyan: leden van Falung Gong en internetschrijvers - gevangenisstraf tot 2014; LIU Xianbin dissent schrijver: gevangenisstraf tot 27 juni 2020 (erelid Independent Chinese PEN); NIYAZI Hailaite freelance journalist en betrokken bij de Oeigoerse website – gevangenisstraf tot 30 september 2024; PAERHAT Dilishat Editor van de Oeigoerse taal website – gevangenisstraf tot 6 augustus 2014; QI Chonghuai Journalist (erelid Independent Chinese PEN) – gevangenisstraf tot 24 juni 2019; SHI Tao Journalist en dichter (lid Independent Chinese PEN) – gevangenisstraf tot 25 november 2014; TAN Zoren literair uitgever, freelance schrijver – gevangenisstraf tot 27 maart 2014; YANG Tongyan dissident schrijver (lid Independent Chinese PEN) – gevangenisstraf tot 22 december 2017; YASIN Nurehamet freelance Oeigoers schrijver (erelid Amerikaans, Engels en Independent Chinese PEN) – gevangenisstraf tot 4 maart 2018; GAO Yingpu auteur en kritisch blogger geen verdere informatie, niemand weet waar hij is; IMIN Gulmire dichteres en moderator voor de Oeigoerse taal website, zou gefolterd zijn in de Xinjiang Vrouwengevangenis, geen verdere informatie beschikbaar. HU Lianyou blogger werd geslagen door de politie geen verdere informatie beschikbaar. HUUCHIBHUU Govruud Zuid Mongoolse dissident schrijfster. Twee van haar boeken werden verboden in China. Zij heeft gezondheidsproblemen en wordt gepest door de autoriteiten ….

Feiten dus, niets dan feiten want Facts are stronger than a Lord Mayor  zegt het Engels spreekwoord. Feiten zijn sterker dan elke wensdroom, sterker dan elke illusie waarmee je geen aardappelen kan schillen, laat staan rijst koken. Dit laatste is zeker niet het geval met de Chinese overheid.

229581_225798827436114_2851814_n.jpg

Het behoort tot de lovenswaardige opdracht van het VFL om onze letteren te promoten. Men kiest hier voor de Chinese markt waar men tegelijkertijd een kritische houding wil aannemen. Maar getuigt dit nu niet van een ontzettende naïviteit om te denken een dialoog te kunnen aangaan over mensenrechten en vrije meningsuiting in China? Men geeft zelf toe dat Chinese uitgevers al dan niet subtiel aandringen op een preventieve censuur. Of is het de Grote Vergoelijking? Cultuur als een wollige voile over de pecunia gedrapeerd, het mombakkes voor de aantrekkingskracht van een gigantische afzetmarkt? Casterman achterna die zijn Kuifjes  er met honderdduizenden weet te slijten ? (Behalve Kuifje in het land van de Sovjets. Deze is om evidente politieke redenen niet verschenen...)

Op 6 december 2011 verscheen in de NRC Boeken  het artikel 'Officieel Chinabezoek doet vooral veel kwaad' van Yu Zhang, secretaris Writers in Prisons Committeevan het onafhankelijke Chinese PEN centrum(ICPC):

'Er is veel discussie geweest over de vraag wat nuttiger is om de mensenrechtensituatie in China te verbeteren – druk op de Chinese overheid houden of deelnemen aan haar officiële evenementen? Veel buitenlandse bezoekers gingen natuurlijk met de beste bedoelingen naar China, om een dialoog te voeren met hun collega’s die de steun genieten van de Chinese overheid, en stonden geen moment stil bij het gegeven dat veel van de dissidenten en andere burgers misschien juist te lijden hebben vanwege hun officiële bezoek. Hoe meer bezoeken de Chinese overheid toestaat, des te minder vrijheid voor de mensen die hieronder lijden. Door het officiële bezoek zijn deze mensen nog doeltreffender geïsoleerd van de samenleving, van hun collega’s en vrienden en niet te vergeten van de internationale aandacht.

Een paar jaar geleden, toen er meer internationale druk dan contact bestond, was juist de overheid bang voor deze isolatie – en dus veel toleranter tegenover de vrijheid van de dissidenten om anderen, en vooral buitenlandse bezoekers, te ontmoeten. In 2005 konden de coördinator van het Writers in Prison Committee (WiPC) van het ICPC en een Chinees staatsburger die in Zweden woonde, ongehinderd deelnemen aan een etentje in Peking met enkele vooraanstaande ICPC-leden, onder wie de toemalige ICPC-voorzitter dr. Liu Xiaobo en zijn vrouw Liu Xia. Inmiddels is dr. Liu veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf. Zijn vrouw Liu Xia bevindt zich volledig geïsoleerd op een onbekende plaats sinds haar man in oktober vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede van 2010 kreeg toegekend.

Naar verwachting zou de toenaderingspolitiek op den duur een positieve invloed kunnen hebben op de mensenrechtensituatie in China. Sinds 1997 voert de EU een mensenrechtendialoog met de Chinese overheid. Natuurlijk waren er veel meer officiële en privébezoeken aan China en de EU-landen van gewone mensen, vooral aanhangers van de regering, maar voor de critici van de overheid, zowel in China als in het buitenland, is de toestand verslechterd.' Aldus Yu Zhang.

164994_631098366906156_1379802009_n.jpgOnze nobele letteren wandelen op wankele paden met opmerkelijke dubbele maten. Misschien nog even wachten op een uitnodiging van Kim Yong-un om op de Boekenbeurs in Pyongyang te debatteren. Wat was de tijd van Videla en Pinochet of deze van de Apartheid in Zuid-Afrika toch eenduidiger…

Bij dezen zijn de cartoons van Mana Neyestani aan hetVFLopgedragen.

Frank DE VOS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche