Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
22 novembre 2013 5 22 /11 /novembre /2013 15:56

 

Stephen-King-stephen-king-20117308-2560-21461.jpg

Stephen King (°1947) hield in Parijs en persconferentie waar meer buitenlandse pers is toegestroomd dan bij die van generaal Colin Powell tijdens de eerste Golfoorlog. Elvin Post had een gesprek met de (terecht) razend populaire schrijver (meer 400 miljoen boeken wereldwijd verkocht). Het exclusieve interview staat vandaag te lezen in De Telegraaf. Het cirkelt rond Kings nieuwe roman Dr. Sleep, een vervolg op klassieker De shining. 'De tijd waarin King in de greep was van zijn verslavingen is allang voorbij, maar het is duidelijk dat hij putte uit zijn ervaringen als zware drinker', aldus Elvin Post. 'In Dr. Sleep wordt de lezer herenigd met Danny Torrance, het jochie uit De shining, dat de meeste mensen op het netvlies staat al zittend op zijn driewieler in de door King bekritiseerde verfilming van Stanley Kubrick.' Terug naar Overlook hotel...

Dankzij de no-nonsense aanpak van Elvin Post (laureaat van zowel De Gouden Strop als De Diamanten Kogel) verneemt de lezer van dit paginagrote interview heel wat over de jeugd van King, zijn debuut (Carrie, aanvankelijk bedoeld als kort verhaal), het schrijfproces ('Ik heb nooit het gevoel dat ik iets zit te verzinnen. Ik heb het gevoel dat die verhalen er zijn. Mijn taak is om ze tevoorschijn te halen. Ik voel me meer secretaresse dan schrijver'). En we weten nu wie zijn favoriete personages zijn: Annie Wilkes in Misery en Johnny Smith uit Dodelijk dilemma, 'een alledaagse man'.

franck-thilliez-ou-le-virus-du-thriller-M53298.jpg

In de boekenbijlage van Le Monde portretteert Macha Séry vandaag Franck Thilliez (°1973), de golden boy van de Franse thriller. Zijn twaalfde opus, Puzzle, staat in de lijst van de best verkochte boeken deze herfst. Net als de door hem bewonderde Stephen King confronteert hij zijn personages graag met extreme situaties die hun psychose versterken en hun persoonlijkheidsstoornis verzwaren.

Een viertal romans van Thilliez verschenen in Nederlandse vertaling bij Sijthoff.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche