Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
21 septembre 2012 5 21 /09 /septembre /2012 05:57

© J.H. Lartigue - Ministère de la Culture, France AAJHL

Jacques Henri Lartigue werd in 1894 geboren in Courbevoie, in de schoot van een onwaarschijnlijk rijke familie. Voor zijn achtste verjaardag kreeg hij een eigen camera, en vanaf dat ogenblik is hij niet opgehouden met fotograferen. Hij richtte de lens voornamelijk op wat hij in zijn directe omgeving tegenkwam. Zijn instants de vie beschreef hij, als om niets te verliezen van wat hij gezien en vastgelegd had, ook nog eens minutieus in zijn dagboeken. Lartigue bereikte de leeftijd der zeer sterken: hij overleed in 1986 op 92-jarige leeftijd. Het grootste deel van zijn leven bracht hij als fotograaf in de anonimiteit door. De opnamen die hij in zijn jonge jaren maakte werden voor het eerst tentoongesteld (in het Museum of Modern Art in New York nog wel) toen Lartigue….69 was! Sedertdien verscheen zijn werk in boeken en tijdschriften over de ganse wereld, en beleefde hij nog vele exposities van zijn foto’s. De man is overigens zijn hele leven doorgegaan met fotograferen.

Momenteel heeft de Antwerpse Gallery 51 een fraaie tentoonstelling met foto’s van Jacques Henri Lartigue in huis, met de toepasselijke titel Instants de vie. Zijn platen bieden de kijker een blik in het leven van de gegoede burgerij in het begin van de vorige eeuw. Aanvankelijk lijken het eenvoudige snapshots, maar al gauw zie je dat de jonge fotograaf oog voor experiment had. Het líjken gewone foto’s, maar het zijn de facto studies naar wat licht, opnametijd en beweging vermogen. Lartigue had tijd genoeg om naar autoraces te gaan, of proeven met primitieve vliegmachines te gaan aanschouwen. Wat destijds als hypermodern gold, oogt nu als een weemoedige knipoog naar een verloren tijd. Hij legde veel vrouwen vast: rokende vrouwen, zonnebadende vrouwen, automobiel rijdende vrouwen (niet evident in die tijd). Erg intrigerend is een portret van zijn nichtje dat van het balkon van het familiebuiten af lijkt te zwéven. Zijn composities en camerastandpunten zorgen sowieso vaak voor een licht surrealistisch karakter.

c-J.H.-Lartigue-Ministere-de-la-Culture-France-AAJHL.jpg

Zo fotografeerde hij een zwarte poes midden in een sprong, nee: val. Fascinerend is beslist ook de foto die hij in 1912 maakte van Monsieur Folletête, de secretaris van zijn vader, die de hond Tupy in het Bois de Boulogne in het water gooit (zie hoger). Lartigue drukte op het júiste moment af! Het eigenzinnige universum van Lartigue is de moeite van een bezoek meer dan waard!

c-J.H.-Lartigue--Ministere-de-la-Culturee-France--AAJHL.jpg

Het is overigens verbijsterend hoevéél foto’s deze liefhebber pur sang maakte. We hoeven ons geen zorgen te maken dat er iets mis mee zal gaan, vermits Lartigue zijn oeuvre in 1979 aan de Franse staat schonk, die het keurig beheert. Ook de tentoonstelling in Gallery 51 kwam tot stand in samenwerking met het Ministerie van Cultuur in Parijs. Het is overigens niet de eerste keer dat er werk van Lartigue in ons land te zien is: in 2001 was er een overzicht te bekijken in Namen, twee jaar later in het (overigens beeldschone) fotomuseum van Charleroi.

Bert BEVERS

Fotos: (c) Ministère de la Culture, Paris)


Instants de vie, Jacques Henri Lartigue in Fifty One Fine Art Photography, Zirkstraat 20, 2000 Antwerpen, dinsdag tot en met zaterdag 13.00-18.00 uur (tot 25 november)

www.gallery51.com

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche