Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
2 février 2014 7 02 /02 /février /2014 15:39

 

Er is hier iets gebeurd. Wat, is niet duidelijk. Maar dit vertrek is ervan doordrongen.

 

Deze gewaarwording kreeg ik toen ik een stap zette in de expositieruimte van galerie Geukens & De Vil.

Een veelkleurige, strak ingeperkte, menigte van… ja, waarvan eigenlijk, schreeuwt het uit in een volmaakt witte stilte. De geur van terpentine vermengt zich tegelijk onnadrukkelijk met mijn verbazing. Een merkwaardige prikkeling van de zintuigen.

Wie knielt en tussen de wimpers door tuurt, ziet de armen van talloze havenkranen. Ook de gedachte aan een antiek leger in slagorde komt vanzelf op. Woest beschilderde krijgers, de armen geheven. Strak in het gelid, seconden vóór de aanval.

Coda---Peter-de-Meyer--1-.JPG

(foto Bert Bevers)

Een goede installatie, want daar kijk ik naar in deze galerie, heeft te maken met drama. Een gevoel van dat er iets heeft plaatsgevonden of dat er iets te gebeuren staat. Een scène zonder mensen, maar wel met acteurs. De acteurs zijn ‘dingen’.

Beeldend kunstenaar Peter de Meyer (1981) regisseerde doordacht en strak vele honderden glazen potjes met verfresten en kwasten/penselen tot er een opmerkelijk tableau vivant ontstond. ‘Coda’ noemde hij de opstelling, vakterm voor de eindsectie van een muziekstuk. Hij laat zich leiden door de vraag wat er na het schilderij gebeurt en wat de materiaalrestjes er nog toe doen.

Heel geleerd vermeldt het infoblad bij de expositie dat het proces en niet het resultaat het bedoelde eindpunt is van dit ‘sculpturale landschap’.

Proces of resultaat. Het maakt mij weinig uit. Ik zie, voel en ruik een curieuze samenspanning van dingen, die mijn gedachten prettig ontregelt. Een spel met de gewoonheid - in dit geval van ruimten en dingetjes - dat een fantasie-verruimend effect oplevert. En dat komt niet door het inademen van terpentinedampen, want die zijn slechts licht, zeer licht, aanwezig.

Coda---Peter-de-Meyer--2-.JPG

(foto Bert Bevers)

 

Tot 1 maart 2014

Geukens & De Vil, Pourbusstraat 19, 2000 Antwerpen

Open: alleen zaterdag 14-18 uur en op afspraak

Erick KILA

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche