Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
10 mai 2013 5 10 /05 /mai /2013 02:43

 

013.JPG

Peter Holvoet-Hanssen aan het woord (foto: Bert Bevers)

Voor de tweede editie van de Herman J. Claeys-prijs werd gekozen voor het thema 'Censuur', een fenomeen waarvan Herman meerdere malen het slachtoffer werd. De prijs werd gisteren om 17u320 uitgereikt in De Groene Watermankelder te Antwerpen. Dat is de tweede maal dat de boekhandel gastvrijheid verleent aan dit gebeuren, “op kosten van Herman”...

Bart van Peer sprak het welkomstwoord namens de inrichters, waarna de onvolprezen Peter Holvoet-Hanssen enkele gedichten van Herman met verve las (en uiteraard de gelegenheid niet onbenut liet om terloops aandacht te vragen voor Het nieuwe visserijblad dat hem om allerlei redenen na het hart ligt).

*

Juryvoorzitter Henri-Floris Jespers dankte Pipelines vzw, die ondanks beperkte financiële middelen, de herinnering aan leven en werken van Herman levendig houdt, ook door de toekenning van poëzieprijzen. Hij dankte de juryleden, die zich belangeloos, met volle inzet en gewetensvol van hun taak gekweten hebben: Lucienne Stassaert (wegens gezondheidsredenen afwezig), Bert Bevers, Koen Calliauw, Peter Holvoet-Hanssen en Jan van Veen (de voortreffelijke secretaris).

Koen Calliauw besliste om achtenswaardige principiële redenen ontslag te nemen omdat naar zijn mening de inzendingen van onvoldoende engagement getuigen, een beslissing die we allen aanvaarden en respecteren maar niet minder ten zeerste betreuren. Koen Calliauw is dus niet mee aansprakelijk voor de eindbeslissing.”

De jury kreeg 85 gedichten te lezen, alle onder schuilnaam ingezonden. Alle juryleden, zonder uitzondering, waren derhalve onwetend over de ware identiteit van de inzenders – een door de organisatoren van de prijs goed bewaard geheim. Na grondige bespreking bleek duidelijk dat er een consensus bestond over de drie te bekronen gedichten.

Het was pas enkele dagen later dat we de ware identiteit vernamen van de laureaten”, aldus Jespers.

De eerste prijs (250 €) gaat naar het gedicht 'Sprakeloos' van Mark Meekers (°1939), de tweede prijs (150 €) naar 'Autocensuur, is de dichter dan toch een koe' van Martin Carrette (°1951). Luc Van de Vijver krijgt de derde prijs (100 €) voor 'Drooglijn'.

*

Het gedicht van Mark Meekers werd vervolgens gebracht door Bart van Peer, de doorgewinterde inleider van De Muzeval. Door een begrijpelijke communicatiestoornis (Meekers had immers drie gedichten ingezonden) las hij echter het gedicht 'Spreekverbod' (dat bij de jurering ook lang in the running bleef). Het bekroonde gedicht, 'Sprakeloos' werd dan spontaan gelezen door Henri-Floris Jespers. Zo kreeg de bekroonde terecht tweemaal aandacht...

'Autocensuur' van Martin Carrette werd con sordino gelezen door Peter Holvoet-Hanssen, en Pierre Magis (een oudgediende van De Muzeval) bracht 'Drooglijn' van Luc Van de Vijver.

*

Tussen het opvallend aandachtige publiek: Philippe van Beek, Lode Cafmeyer, Frank F. Castelyns, Jo van Cauwenbergh, Guy Commerman, Jean Emile Driessens, Mieke De Loof, Christel de Loos, Frans Vlinderman, Frank De Vos en Frank Vranckx.

*

Hier het bekroonde gedicht:

 

Sprakeloos

 

gekneveld door de nacht, alle lichten

gedoofd, tegen een betonnen muur van

duisternis: zo moet het zijn om niet meer

te kunnen spreken, monddood, te moeten

 

leren uit een boek met blancobladen, met

letters uit hun lood geslagen, kranten vol-

gesneeuwd met witte vlekken. in naam

van hogere goden planten ze hun ogen

 

in jouw kop, snijden de beelden uit je net-

vlies, naaien dove oren aan, verzegelen

de lippen, verzekeren dat bloed groen is

en kleur van de hoop. wie de vrijheid in

 

zijn hoofd laat dansen, door een scheur in

de onverschilligheid afschuw uitschreeuwt,

word gemuilkorfd, geïsoleerd eiland, ver-

boden stad. de volgzame meute blaft vrijuit.

Mark MEEKERS

*

De aanwezigen op de uitreiking kregen als aandenken een keurig pamfletje van veertien pagina's waarin de censuur-perikelen van Herman sec informatief op een rijtje worden gezet en treffende originele documenten gereproduceerd. Bovendien werd het opstel van Herman over 'Censuur en de reactie ertegen in Vlaanderen' (eerder verschenen in Aktief, nr. 4, 2003) integraal opgenomen. Chapeau!

FotoClayesPublicatie.jpg

Ondergrondse literatuur komt in de Free Press Shop boven de grond in Brussel. Van l. naar r.: Willem M. Roggeman, Gerd Segers, Jeroen Brouwers, Weverbergh (papier in de hand), Georges Adé (alias Laurent Veydt, mijmerend naar zijn Hemelvaart ?) en mediterende gastheer Herman J. Claeys (keurig met stropdas)

*

Er is hier op deze blog veel over Herman te lezen: www.mededelingen.over-blog.com. Het volstaat in de kolom rechts in de rubriek “Recherche” Herman J. Claeys in te tikken en u krijgt een volledig overzicht van de bijdragen die kosteloos online gelezen kunnen worden. Herman was niet voor niks een gewaardeerd lid van het Centrum voor Documentatie en Reëvaluatie.

Het wordt ook tijd Hermans verdiensten als filoloog in de verf te zetten...

*

Van 20 tot 23 uur vond dan een H. J. Claeys-podium in het literair-artistiek café Den Hopsack, waar Bart van Peer aan deelnam (met twee gedichten van Herman), Pierre Magis (met een gedicht over Wannes van de Velde) en Frans Vlinderman. Leila Boukhélif heeft in het Frans iets voorgedragen maar was achteraan wegens de slechte versterking en omdat ze soms naast de micro sprak op enkele woorden na absoluut onverstaanbaar. Frank De Vos las het gedicht voor van Herman uit de bloemlezing Bedichting van een dorp. Achteraf was het vrij podium.

*

De activiteiten van Pipelines vzw/De Muzeval worden georganiseerd in samenwerking met Masereelfonds Antwerpen en met steun van Antwerpen Boekenstad.

HJC-HFJ-KK.jpg

Herman J. Claeys, Henri-Floris Jespers en Kris Kenis

(Muzeval nr. 20, 10 augustus 2000)

Partager cet article

Repost 0
Published by CDR-Mededelingen - dans littérature
commenter cet article

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche