Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
22 avril 2011 5 22 /04 /avril /2011 08:32

De Herman J Claeys-prijs 2011 wordt uitgereikt op donderdag 12 mei (17u30 -19 u) in de Groene Watermankelder, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen.

HJCprijs.jpg

De filoloog, dichter, romancier en vertaler Herman J. Claeys overleed op 29 december 2009 aan kanker. Hij werd 74. Herman Claeys was een linkse, geëngageerde kunstenaar in zijn leven en werk. Hij speelde een rol in de jaren zestig met Provo, Revo in Brussel, was de vader van De Dolle Mol aldaar, werd in Antwerpen de bezieler van De Muzeval, een maandelijks poëziemoment dat weldra aan zijn 150ste aflevering toe is.

herman-j.-claeys.jpg

Herman J. Claeys in de Muzeval

Herman J. Claeys was een geliefd man”, aldus Koen Caillauw. “Een autonome militante dichter die met beide voeten in de werkelijkheid stond en zijn teksten in het teken stelde van de strijd tegen onrecht, oorlog, sociale uitsluiting, armoede, ...”

Herman J. Claeys was een vaste medewerker van het CDR. Om talrijke bijdragen rond hem online te lezen, volstaat het in de kolom rechts van de blog te scrollen en in de rubriek “Recherche” zijn naam in te typen.

Herman J. Claeys publiceerde in het Bulletin de la Fondation ça ira (nr.9, 2002) een definitieve bijdrage over de Scandinavische origines van de Franstalige Antwerpse dichter Max Elskamp (1862-1931).

*

De Herman J. Claeys-prijs werd ingesteld door Pipelines vzw / De Muzeval. In naleving van de laatste wil van de dichter wordt het juryvoorzitterschap waargenomen door Henri-Floris Jespers.

De jury bestaat uit Bert Bevers, Koen Calliauw, Paul Ilegems, Kris Kenis, Patricia De Landtsheer, Jef Meert, Roger Nupie, Hans Plomp, Lucienne Stassaert en Jan van Veen. ■


(wordt vervolgd)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche