Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
15 décembre 2009 2 15 /12 /décembre /2009 02:43

PICT0265.JPGIk zie hem daar nog zitten in zijn grijze stofjas, ter gelegenheid van de 'Kunstweek' in de Beenhouwerstraat te Brussel, eind maart 1969. 

In die 'Kunstweek' was er een tentoonstelling 'Motieven en Drijfveren tot Hedendaagse Kunst', met foto's van Frank Van der Valk, beeldhouwwerken van Mike Van der Stappen, tekeningen van Marie-Christine Meersschaert en Joris De Geest en schilderijen van Jos Vanhamme en Hildo Leroy. Op maandag waren er 's avonds ook 'jazz & folk' optredens: The Bluesscartchgroup, Jackie Leonard, Law Inc. Skiffle & Folk Band, Jonathan's Ark (een skiffle groep met een, in het Engels zingende, Johan Verminnen). Op dinsdag was het de beurt aan 'kabaret & chanson', met Kabaretgroep Leuk-op-Last, Luk Suys, Jan Van Besien, Luk Saffloer, Jan Groen. Op woensdag was 'toneel' het onderwerp van de avond, met een spreekbeurt van Bert Verminnen, een opvoering van fragmenten uit een (l)adder bewonen van Bert Verm, het N.O.T. stelde 'taal en experiment' voor en de avond werd afgesloten met een forumgesprek, 'Vlaams Toneel Vandaag'. De donderdag kwamen redactieleden van poëzietijdschriften zoals De tafelronde, Artisjok, Hand, Proces verbaal, Revolver, totems, zenit 67 en andere, hun tijdschriften voorstellen en Werner Spillemaeckers, Marc Bens, Freddi Smekens, Leon Lamal, Dirk J.A. Lissens, Gerd Segers, Geert Currinckx, Henri Vandenberghe, Jos Vanhamme, Peter Bormans, Jef Barthels, Patricia Lasoen, Gust Vanhove, Walter Blomme, Claude Blondeel, Henri-Floris Jespers en Jan de Roek lazen hun gedichten voor. De vrijdag lazen Lieve Thiebaut, Guido Fredrix, Frank Boel, Hildo Leroy, Paula Loeckx, Karel De Geest en Colette Dirix voor uit eigen werk.

Herman zat toen in de Beenhouwersstraat, in zijn grijze stofjas en typte, op een oude typemachine, de gedichten die hem door de aanwezige Vlaamse dichters werden overhandigd. Met een oude stencilmachine creëerde hij toen een "ééndagstijdschrift". Het werd door hem getypt, door hem uitgegeven, door hem gratis uitgedeeld aan de aanwezigen en hij heeft daarna de originelen de dag zelf onmiddellijk verbrand. Herman J. Claeys heeft daar dus op zijn eentje gestalte gegeven aan de allereerste Brusselse 'happening'.

Henri VANDENBERGHE

www.brosella.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche