Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 janvier 2014 5 03 /01 /janvier /2014 07:47

 

Weirdos-s.Januari14.jpg

Het bescheiden tijdschrift Weirdo's (hier meermaals gesignaleerd) werd in 1986 opgericht en dichter Hubert Van Eygen houdt het nog altijd vol. Chapeau !

In de jongste aflevering stelt dichter en essayist Guy van Hoof helaas terecht vast:

Armoede wordt opgedist als een vorm van folklore, als een item tussen het herfstshoppen door, maar niet als een te bestrijden en uit te roeien maatschappelijk fenomeen dat haaks staat op de door hen, die het goed menen, geprezen welvaartsstaat, die helaas vol gaten zit.

*

In de Franse versie van de kersttoespraak van de koning wordt de term 'Fédération Wallonie-Bruxelles' gebruikt, en niet 'Communauté Française', de officiële en in de grondwet voorziene term.

Het gebruik van de term 'Fédération Wallonie-Bruxelles' heeft een verregaande partijdige politieke betekenis – waarover ik hier niet wil uitweiden.

Ondervraagd over deze meer dan opvallende woordkeuze, vond Pierre-Emmanuel De Bauw, directeur Media en Communicatie van het Koninklijk Paleis

'dat verantwoord en geoorloofd. Hij verklaarde dat vanuit de wens om het “gangbare taalgebruik” onder de Franstalige te volgen!'

Aldus René Diederick, hoofdredacteur van De Bron, die terecht oordeelt dat de verklaring van de woordvoerder van het Hof niet kan overtuigen:

'Dit is de allereerste keer dat de Koning zo buiten het protocol stapt en een officieuze en grondwettelijk onbestaand naam voor een instelling gebruikt.'

De woordkeuze is bovendien erg selectief. De Nederlandse toehoorder krijgt keurig de officiële benaming te horen, 'Franse Gemeenschap', de Franstalige luisteraar wordt voorgeschoteld dat er dat er zoiets als 'Fédération Wallonie-Bruxelles 'institutioneel bestaat, wat niét het geval is. Twee maten, twee gewichten.

Meer te lezen op: http://de-bron.org/content/koning-philippe-negeert-de-grondwet

*

The question is,” said Alice, “whether you can make words mean so many different things.”

The question is,” said Humpty Dumpty, “which is to be master – that's all.”

(Lewis Carroll: Through the Looking-Glass VI)

*

Humo lees ik allang niet meer. Uitzonderlijk kocht ik toch nog de jongste aflevering (30 december) om kennis te nemen van de onthullingen over 'Sten Treland, succesauteur ontmanteld' – een storm in een glas water. Zie mijn blog van 31 december:

http://mededelingen.over-blog.com/article-treland-stan-joost-121843237.html

In datzelfde nummer 3826 staat ook een interview te lezen met Jean Pierre van Rossem: 'Het lieve leven en hoe het te lijden'. Daar zit nu op de praatstoel de man die in datzelfde Humo jarenlang een gewillige spreekbuis vond. Uit plaatsvervangende schaamte geef ik geen commentaar.

In de tv-programmatie van dinsdag 7 januari op Eén (p. 84) wordt P.D. James (barones Phyllis Dorothy James, befaamde misdaadauteur) als man opgevoerd... Dat ontsnapte natuurlijk niet aan het waakzame oog van trouwe Humo-lezeres Magali Uytterhaegen, mijn gewaardeerde collega-jurylid van De Diamanten Kogel, die uiteraard meteen in de pen klom. Zij kreeg prompt een hoffelijk antwoord van Marc Van Ranst (Tv-redactie), die een rechtzetting in de volgende aflevering beloofde en expressis verbis stelde: 'We appreciëren het alleszins dat attente lezers zoals u ervoor zorgen dat we bij de les blijven.'

*

De Morgen (31 december) publiceert 15 nieuwjaarsbrieven van Vlaamse schrijvers, met illustraties van Korneel Detailleur. Onder meer Stefan Hertmans, Yannick Dangre, Maarten Inghels en, wat dacht je, de onvermijdelijke Hemmerechts, komen hier aan het woord. Gebakken lucht en narcisme alom. Wie heeft daar een boodschap aan? Niet eens de modale lezer van de krant. Alleen Jeroen Olyslaegers nam de geboden gelegenheid te baat om een sterke boodschap te brengen.

*

'De Brave Hendrik' werkt ijverig mee aan 't Pallieterke. In de aflevering van 1 januari bespreekt hij Liefdesbrieven aan Antwerpen, verzameld en ingeleid door Karl Luyckx (Pelckmans, 2013). Tot slot van zijn recensie stipt hij aan:

Onze bekende schrijver Hubert Lampo heeft trouwens een theorie verkondigd waaruit simpelweg blijkt dat Adam in het aards paradijs uiteraard Antwerps sprak en geen Aramees...'

Niks van. Mijn vriend Hubert verkondigde geen theorie, wees alleen op een traktaat van de humanist Goropius Becanus (Gorp, 1519-Maastricht, 1572), filosoof en lijfarts van koning Filips II. Van Aramees was er uiteraard geen sprake.

Zoals talrijke geleerde tijdgenoten geloofde Becanus in het bestaan van een oertaal. Volgens hem was het Nederlands de enige taal die daar direct van afstamde en er nog op leek. Net als Plato goochelde hij daarbij met etymologieën. Hoe dan ook, hij is ongetwijfeld een der vaders van de vergelijkende taalkunde.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche