Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
28 novembre 2014 5 28 /11 /novembre /2014 14:53

 

 

PEETERSpvo.jpg

Jozef Peeters (1895-1960), “Aquarelle II”. Aquarel en potlood. Gemonogrammeerd en gedateerd, november 1924

Donderdag 4 december wordt om 20 uur in het Veilinghuis Bernaerts een deel van het kunstbezit van Paul van Ostaijen geveild (werken op papier). Een in alle opzichten uitzonderlijk aanbod, met werk van Alex Allemand, Heinrich Campendonk, Pere Creixam, Walter Dexel, Paul Joostens, Auguste Mambour, Franz Marc, Jozef Peeters, Emil Orlik, Ferdinand Schirren, Arnold Topp en Nele van de Velde.

SCHIRRENpvo.jpg

Ferdinand Schirren (1872-1944), “Winterlandschap”. Aquarel op karton

DEXELpvo.jpg

Walter Dexel (1890-1973), “Sternenbrücke”. Houtsnede op fijn Japans papier. Met handgeschreven opdracht: “Für van Ostaijen / mit herzl. Neujahrgrüss, 20 december 1920"

JOOSTENSpvo.jpg

Paul Joostens (1889-1960), “De geestelijke op het dorp” (1919). Potlood en Oost-Indische inkt


Van Ostaijen, kunsthandelaar

Voor de veilingcatalogus schreef ik een louter informatieve notitie, waarvan de tekst hier volgt:


Kunsthandelaar Geert Van Bruaene opende in 1925 een galerie in de Naamsestraat 70 te Brussel, “À la Vierge poupine”. Hij kende toen al Paul van Ostaijen en het was wellicht door diens toedoen dat Floris Jespers en Auguste Mambour van 16 mei tot 8 juni 1925 in de nieuwe galerie exposeerden. Wat er ook van zij, Van Bruaene sloot een akkoord met Van Ostaijen, wiens compagnonschap formeel geregeld werd op 1 oktober 1925. Tot 1 april 1926 trad Van Ostaijen op als codirecteur van de kunsthandel, waar hij ook zijn intrek nam.

Op 16 december 1925 meldt Van Ostaijen aan zijn vriend Stuckenberg: “Seit 1.Oktober bin ich was man Direktor einer Kunstgalerie zu nennen pflegt. Det Jeschäft blüht nicht. Man hält zich aufrecht so gut und schlecht wie’s geht. (…) Standpunkt? – Los vom reinen Konstruktivismus, dessen Möglichkeiten vorläufig erschöpft sind. – Los von der Lyrik Kandinsky’s.” Hij is op dat ogenblik nog geen twee maanden bezig, doch heeft reeds vijf tentoonstellingen georganiseerd of mede-georganiseerd

Uit de bewaard gebleven (deels ongepubliceerde) briefwisseling kan trouwens afgeleid worden dat hij vooral met eigen relaties voor eigen rekening zaken deed.(Hij beschikte over werken van Heinrich Campendonck, Gust De Smet, Prosper De Troyer, James Ensor, Max Ernst, Lyonel Feininger, Floris Jespers, Paul Joostens, Oskar Kokoschka Irène Lagut, René Magritte, Georges Minne, Joan Miro, Pablo Picasso, Frits Stuckenberg,)

Van Ostaijens gezondheidstoestand was toen al zorgelijk, het mededirecteurschap van de galerie slorpte te veel energie op en nam zijn tijd al te zeer in beslag. Materieel werd hij er tenslotte niet beter van. In die omstandigheden kon hij even goed “marchand en chambre” blijven. 0p 6 mei resumeerde hij de toestand ter attentie van zijn vriend Stuckenberg: “Seit 1.4.26 bin ich wieder ‘Direktor’ ab; ich bin nicht mehr tätig in brüsseler Kunsthandel, sondern ich treibe, jetzt wie vorher, die Geschäfte ‘en chambre’ wie man das, nach Pariser Terminologie, heißt. Es geht nicht gut, - zu gut um ganz zum Teufel zu gehen. Und zu schlecht zu existieren.”

Op 15 maart 1926 ondertekende Van Ostaijen een overeenkomst met Fernand Schirren (1872-1944), van wie hij een aantal werken verwierf. De maandelijkse afbetaling bedroeg 500 Frank.

In de zomer van 1927 verbleef Van Ostaijen afwisselend op het land en te Antwerpen. Begin juni nam hij in Viersel zijn intrek in Hotel De Scheepvaart, gelegen bij een kleine aanlegplaats voor binnenschepen aan de Kempische Vaart (thans Albertkanaal). Schirren kwam hem opzoeken en logeerde daar van 8 op 9 juni. Hun briefwisseling is deels onuitgegeven.

Enkele werken van Schirren uit Van Ostaijens bezit kwamen terecht bij Oscar Jespers, een ander deel vindt hier voor het eerst zijn werk naar een groter publiek.

*

De aangeboden werken kunnen op zaterdag 29 en zondag 30 november bezichtigd worden in het veilinghuis Bernaerts, Verlatstraat 16-22 / Museumstraat 25 te 2000 Antwerpen. Het zal wellicht de laatste keer zijn dat die werken in globo bekeken kunnen worden. Tevens de gelegenheid om meteen een exemplaar te verwerven van de fraai vormgegeven catalogus (later wordt dit wel problematischer...). Een absolute must voor alle PvO-connoisseurs.

Henri-Floris JESPERS


PVOcollectieBernaerts.jpgCover catalogus: Arnold Topp (1887-1945), “Porträt Paul van Ostayen” (Oost-Indische inkt op fijn Japans papier, detail, 1920).Dit portret diende als frontispice in De Trust der Vaderlandsliefde (De Driehoek, 1925).

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche