Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
21 janvier 2014 2 21 /01 /janvier /2014 00:03

 

SvenBezetenStad.jpg

Sven Christhansson (°1943) speelde reeds in 1962, nog tijdens zijn toneelopleiding aan het Conservatorium te Antwerpen, mee in de theaterbewerking van Bezette stad o.l.v. Paul de Rideaux. De confrontatie met de bundel van Paul van Ostaijen was kennelijk onvergetelijk. Hij bleef de tekst jarenlang bestuderen en bovendien in eigen regie op te voeren.

Thans, naar aanleiding van de herdenkingen rond WOI, heeft hij zijn bevindingen en bedenkingen samengevat in een nogal hybride publicatie, Bezeten stappen door Bezette stad, naar eigen woorden 'een gedreven ontdekkingstocht doorheen dit conceptueel kunstwerk avant la lettre'. (Het adjectief 'conceptueel' laat ik geheel voor zijn rekening.) Meer – helaas! – in een volgende aflevering van het tijdschrift Mededelingen van het CDR.

*

Victor J. Brunclair was kennelijk minder enthousiast over Bezette stad. In het Vlaams-nationalistisch weekblad De Ploeg van 28 april 1921 staat te lezen:

'Bezette Stad is een werk, bestemd om – Boem! – alles pladijsplat te slagen. In onze windstille ‘lettergaarde’ een cyclonische ademtocht. Maar wie Cendrars, Stramm, de Duitse Sturm-groep, kort: de buitenlandse avant-garde kent, gaat er zich sceptischer tegenover verhouden.'

Dieter-Vandenbroucke_klein_koenbroos.jpg

Brunclair-biograaf Vandenbroucke

Het oeuvre van Brunclair werd tot nu toe zwaar onderschat. Gelukkig kwam Dieter Vandenbroucke aangetreden die met zijn onthullende biografie – Dansen op een vukaan– hem eindelijk geeft wat hem toekwam en toekomt.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche