Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
13 février 2014 4 13 /02 /février /2014 18:23

 

BrunBoek.jpg

Straks om 20 uur wordt in De Studio te Antwerpen Dansen op een vulkaan. Victor J. Brunclair / Schrijver in een bewogen tijd van Dieter Vandenbroucke voorgesteld. Zeer tot mijn spijt ben ik door dwingende omstandigheden verhinderd de presentatie van dit in alle opzichten meesterlijk boek bij te wonen.

Dieter Vandenbroucke (°1980) studeerde moderne geschiedenis en schreef aan de Universiteit Antwerpen een doctoraat in de letterkunde over Victor J. Brunclair. Zijn promotor, prof. dr. Kris Humbeeck, heeft als inspirator beslissend bijgedragen tot de ontginning van de 'activistische tegentraditie' – een concept dat sinds het proefschrift van dr. Matthijs de Ridder (2009) burgerrecht heeft verworven.

Victor-Brunclairstraat--c-Bert-Bevers-.JPG

Foto: Bert Bevers

Brunclair mag dan vereeuwigd zijn met een straatnaam in Antwerpen, hij bleef tot kort geleden geheel ten onrechte in de verpletterende schaduw staan van Paul van Ostaijen. Brunclairs kritisch werk uit de jaren twintig van vorige eeuw verdient zonder meer gebundeld te worden.

Het ontstaan van het proefschrift van Dieter Vandenbroucke heb ik destijds gevolgd, en zijn doctoraat heb ik uiteindelijk met meer dan geboeide belangstelling gelezen. Tijdens zijn onderzoek deed hij immers belangrijke ontdekkingen die nieuw licht brengen over leven en werk van Brunclair.

Nu ben ik al een paar dagen de publicatie in boekvorm aan het lezen en opnieuw valt het mij eens te meer op hoe gedreven maar niet minder secuur Dieter Vandenbroucke te werk ging.

Ik ben het volmondig eens met historicus Bruno DeWever:

'Met literaire en historische panache neemt Dieter Vandenbroucke de lezer mee langs het kronkelige levenspad van het enfant terrible in de wereld van een een radicaal Vlaamsgezinde linkse tegentraditie.'

Brunclair overleed in een Duits concentratiekamp en ging de geschiedenis in als de 'enige Vlaamse martelaar van het vrije woord' tijdens de bezetting. (Ook Kamiel Top werd als verzetsman opgevoerd. In beide gevallen gaat het echter om een tragisch misverstand. )

In feite was de idealistische en egocentrische Brunclair 'martelaar voor een dagdroom'.

Een absolute correctie op het dominante verhaal over de Vlaamse culturele en literatuurgeschiedenis. Ten zeerste aanbevolen!

Meer voor de abonnees in een volgende aflevering van de Mededelingen van het CDR.

Henri-Floris JESPERS

Dieter VANDENBROUCKE, Dansen op een vulkaan. Victor J. Brunclair / Schrijver in een bewogen tijd, De Bezige Bij Antwerpen, 2013, 585 p., geb., 34,95 €.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche