Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
20 mai 2014 2 20 /05 /mai /2014 15:41

 

Poeziekrant.jpg

De Poëziekrant in de bus. Eerst de tweede aflevering gelezen van het poëziedagboek van Benno Barnard, 'Het geslepen potlood'. Barnards notities zijn altijd lezenswaard (of je 't met hem eens bent of niet). Hij schuwt de treffende anekdotiek niet:

Een ooggetuige vertelde me dat hij had gezien hoe de rode Bart Vonck weigerde de Vlaamsgezinde Hendrik Carette de hand te drukken. Stel u een zieke voor die allergisch is voor andermans ziekte. Alleen is Carette volkomen onfanatiek: hij ging in zijn eigen uitbundigheid op en merkte niets.

Anneleen De Coux vestigt de aandacht op Nabloei, de jongste bundel van Lucienne Stassaert en Jan Roelans benadert de nuchtere poëzie van Hilde Domin – twee dichteressen naar mijn hart.

'Poëzie is filosofie is poëzie': Guido Lauwaert interviewt Jean Paul Van Bendegem, hoogleraar Logica en Wetenschapsfilosofie (VUB). Tot slot wordt het gedicht 'Calypso' van de beklijvende Weense lyricus Ernst Jandl (1925-2000) afgedrukt.

Socrates sprak en schreef zelf niets op – dat heeft Plato gedaan. Voordracht is misschien wel de zuiverste vorm van poëzie, een kunst die ik heb moeten ontdekken. Het gedicht dat ik gekozen heb, is daar een goed voorbeeld van. Het staat op papier, maar de ritmiek, de beeldvorming en de compositie vormen de retorische kracht.

En nog te lezen, o.m.: Remco Ekkers over Leo Vroman, het interview van Bart Vonck met Antonio Gamoneda, Roel Richelieu van Londersele over Hans Lodeizen... De Poëziekrant wordt almaar boeiender, zoveel staat vast.

*

Eveneens in de bus, Drie zusters in Londen. Uit de familiekroniek. 1914-1918 (Nijmegen, Vantilt, 117 p.), het nieuwe boek van Eric de Kuyper, een schrijver die mij nooit ontgoocheld heeft, en Nu vroeger zoveel groter is dan later (Eindhoven, Dodopers, 159 p.) van de mij onbekende Rosa.

*

Thrillerauteur en novellist Bart Debbaut noteert op FaceBook:

Ik vind de verkiezingscampagne vuil. Vuiler dan ooit. Er wordt voortdurend en door iedereen puur op de man gespeeld. Er wordt met modder gegooid. Er wordt gelogen, er worden woorden verdraaid, er wordt met scherp geschoten. Aan mensen die elkaar voortdurend afbreken en de dieperik inpraten, moeten wij zondag onze stem geven. Politiek heeft me altijd erg geboeid, maar met deze vuile campagne is de liefde een stuk bekoeld.

Hij is de enige niet...

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche