Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 octobre 2013 2 08 /10 /octobre /2013 18:13

 

MED217blog.jpg

De jongste aflevering van het tijdschrift bereikte inmiddels onze abonnees. Mijn redactioneel focust uiteraard op Hugo Raes. Bovendien publiceer ik in de rubriek “Achteruitkijkspiegel” verbatim et litteratim een tijdsdocument: mijn bijdrage in De Vlaamse Elsevier van 15 april 1974.

Dirk van Bastelaere zet de puntjes op de i betreffende de zo druk besproken das van BDW...

Bij de vaste rubrieken komt nu “Verbolgen Verborgen”, een podium voor mijn vriend en mede-oprichter van de Stichting Arkprijs van het Vrije Woord Lukas De Vos (kenner van SF en bovendien jurylid van de gewaardeerde Hercule Poirot-prijs).

*

Proefnummers van de Mededelingen kunnen aangevraagd worden bij Karin Lebacq, algemeen secretaris: mededelingen@lebacq.com

Ter aanvulling van het tijdschrift (2002) ging het Centrum voor Documentatie & Reëvaluatie met deze blog van start op 26 januari 2008. Per 1 oktober 2013 registreerden we 423.972 pagina's, gelezen door 223.389 “unieke bezoekers”.

*

Ziehier alvast het “Redactioneel” van nummer 217:

In de woelige jaren zestig was Hugo Raes prominent aanwezig in het Nederlandse literaire landschap. Bij de presentatie van De Vlaamse Reus in de Antwerpse privé-club V.E.C.U. op 29 maart 1974 kon uitgever Geert Lubberhuizen niet zonder voldoening melden dat De Bezige Bij al meer dan een kwart miljoen boeken van Raes verkocht had. In de jaren tachtig taande de belangstelling voor zijn werk en in de jaren negentig raakte de auteur stilaan vergeten.

De jongste jaren stel ik echter – in mijn onmiddellijke (literaire) omgeving – een opflakkerende belangstelling vast voor zijn grillig en moeilijk onder één noemer te brengen oeuvre (Piet Teigeler noteert terecht: “Ik vraag mij onwillekeurig af of ik Hugo zijn visie in een twitter zou kunnen verpakken”). Een anders toch wel alerte lezer als CDR-medewerker en L.P. Boon-kenner Ivo Machiels bekende mij vorig jaar dat hij het oeuvre van Raes pas ontdekt had. Dirk van Bastelaere rekent Raes tot zijn favoriete Vlaamse auteurs. In Gierik & NVT verschenen in 2009 stevige opstellen van Wim van Rooy en Lukas De Vos over het werk van Raes.

*

Lukas De Vos heeft gelijk: Hugo Raes onderging het lot van zijn tijdgenoot en verwante utopist Sybren Polet.

'Maar dat heeft hem niet klein gekregen'. De Vos is – m.i. terecht – optimistisch: “Herwaardering zal er komen. Daarom is er geen manier méér aangewezen om Hugo te eren en te gedenken dan door hem opnieuw en opnieuw te lezen.” De werking van de Literaire Kring Hugo Raes zal daar ongetwijfeld toe bijdragen.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche