Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
5 août 2013 1 05 /08 /août /2013 06:09

 

Zuurvrij24.jpg

Met de nieuwe Zuurvrij ben ik eens te meer volop in terra cognita.

In Mededelingen 213 wees ik al op de bijdrage van Yannick Dangre als gastschrijver in Zuurvrij, het onvolprezen tijdschrift van het Letterenhuis te Antwerpen.

Uiteraard staat er meer lezenswaardig in de jongste aflevering (nr. 24, juni 2013).

Aan de hand van in het AMVC bewaarde documenten handelt Johan Vanhecke over 'De teloorgang van een dichter. Mistsluiers rond Kamiel Top'. Jarenlang heb ik het hardnekkige en secure onderzoek van Werner Spillemaeckers pp naar leven en werk van Kamiel Top op de voet mogen volgen, en ik heb zelf vertrouwelijke gesprekken over Top gevoerd met Karel Jonckheere. Gaandeweg werd het duidelijk dat Jonckheere en Roger Pieters (twee bevoorrechte getuigen) jarenlang een rookgordijn hebben opgetrokken om de reputatie van Top, overleden op 4 maart 1945 in het concentratiekamp Flossenburg in Beieren, te beschermen.

De eerder schroomvolle en bescheiden Werner Spillemaeckers aarzelde niet met zoveel woorden te stellen:

De teksten van Karel Jonckheere en van Roger Pieters - en van anderen in hun spoor - zijn onbetrouwbaar. En ik ben ervan overtuigd geraakt: gewild onbetrouwbaar. Er wordt gemanipuleerd en verzwegen. De vraag is: Waarom?

('Is Kamiel Top een zoon van Willem Elsschot?', in: Vlaanderen, jg. 45, 1996, pp. 282-286)

Dit alles wordt nu gedocumenteerd bevestigd door het overzichtelijke artikel van Johan Vanhecke. Het laatste woord is echter nog niet gesproken. Maar dat is uiteraard niet de bedoeling van Zuurvrij. Ik zal het er wel ooit nog over hebben...

*

De samenwerking van briefwisselende leden van Pink Poets Ivo Michiels en André Delvaux wordt door Isabelle van Ongeval als 'magisch' bestempeld. Michelle Crickemans blikt terug op de strijd van het theater van Fred Engelen en Tine Balder (vrienden van Floris Jespers en van Gaston Burssens) in Zuid-Afrika. Manu van der Aa publiceert, de biograaf van Paul-Gustave van Hecke, publiceert dit najaar het verzamelde Nederlandstalige proza van Pégé. Hij blikt terug op de 'voordrachten en andere esbattementen' van het tijdschrift De Boomgaard.

Randstad5.jpg

Het tijdschrift Randstad, waar ik in de jaren zestig veel aan had (ik ontdekte er o.m. de poëzie van Hans Magnus Enzensberger) wordt aan de (voorlopige) vergetelheid onttrokken door Saskia van de Molengraaf.

Jan Robert heeft het over de late maar nog tijdige ontmoeting van Elisabeth Eybers met Jan van Nijlen en Jan Lampo focust op Mathieu Ignace van Brée.

Zuurvrij24TWEE.jpg

Zuurvrij dient zich neutraal aan als 'berichten uit het Letterenhuis'. Achter dit bescheiden uithangbord gaat echter een voorbeeldig vormgegeven en rijkelijk geïllustreerd tijdschrift schuil dat geen enkele connoisseur van de Nederlandse letteren onverschillig kan laten. Zuurvrij verschijnt twee keer per jaar (juni en december), een abonnement voor twee jaargangen (4 nummers) kost slechts 20 € (losse nummers: 6 €.) Zuurvrij, Zacht Lawijd, Kunsttijdschrift Vlaanderen en Wetenschappelijke tijdingen zijn vier tijdschriften die ik voor geen geld van de wereld wil missen.

Henri-Floris JESPERS

 

De bijdrage van Werner Spillemaeckers over Kamiel Top in Vlaanderen is online te raadplegen:

http://www.dbnl.org/tekst/_vla016199601_01/_vla016199601_01_0082.php

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche