Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
30 juin 2013 7 30 /06 /juin /2013 19:28

 

AsmaGijsen.jpg

Firmin Asma, Pen of Penis bij Marnix Gijsen


Het begon allemaal met min of meer hoffelijke scheldpartijen. In 1969 publiceerde ik in De Tafelronde een polemische bijdrage over Gerard Walschap, 'Ouderen van dagen moeten beter op zichzelf letten dan jongeren'. Marnix Gijsen reageerde op 31 december 1969 in Kunst- en Cultuuragenda, het tijdschrift van het Paleis voor Schone Kunsten met een 'Rouwbeklag aan Ninette Walschap'. Ik was gepikeerd en publiceerde een tweede polemische bijdrage in De Tafelronde, “De paus van Londerzeel en de officier in retraite”. Er vielen beiderzijds harde, ronduit kwetsende woorden, maar ondanks die pijnlijke banderillas rookten we spoedig de vredespijp: Marnix Gijsen aanvaardde het ere-lidmaatschap van Pink Poets en werd formeel geïnstalleerd in restaurant La Rade op 30 september 1974. Zoals het usance was, werd hij toegesproken door het jongst verkozen gewoon lid, in casu prof. dr. Georges Adé. Hier dan een citaat uit dit retorisch (en bij wijlen zacht erotisch) hoogstandje:

'Wellicht is er enige tegenspraak te bespeuren, als men erover nadenkt, tussen de vrij onbepaalde strevingen van dit gezelschap, en de welbepaalde bedoeling U te eren. Uw oeuvre heeft inderdaad te maken met de ontoereikendheid, “het feit dat we niets méér dan mensen zijn”, alsook met de spotzieke berusting daaromtrent, waar het mij wil voorkomen dat dit gezelschap geneigd is, zeker niet toe te geven aan een dergelijk besef. Zal ik maar in het wilde weg beweren dat we meer op het uitzonderlijke uit zijn, in zijn verheugend onmetelijke verscheidenheid? En toch. Wie met aandacht uw geschriften doorneemt ervaart vroeg of laat wel de verwarring die U aangrijpt, de niet beredeneerde, ontroerde verwondering tegenover de weelde van het bestaan, en dit brengt in uwe eerder sarcastische filosofie dat zachtaardige, dat wij misschien wel pink zouden kunnen noemen, al zijn wij wellicht meer dan U geneigd precies van deze verwarring zelf een zelfzekere filosofie te maken.'

(Drie dagen later werden in De Rooden Hoed Paul de Vree en Albert Szukalski geïnstalleerd, respectievelijk als ere-lid en gewoon lid van Pink Poets.)

Mijn waardering voor het oeuvre van Gijsen groeide gaandeweg. In 1975 werd ik na een strenge selectieproef als redactiesecretaris aangeworven door het economische maandblad Impact. Ik werkte dus in Brussel, aanvankelijk als 'Flamand de service' maar werd snel bevorderd tot hoofdredacteur van beide edities. In die jaren had ik af en toe hartelijke gesprekken met Marnix Gijsen in zijn appartement aan de Meeussquare.

2013-Redactie-CDR-012.jpg

Mededelingen: redactievergadering van 18 juni in Thalamus. Van l. naar r.: Joke van den Brandt, Luc Pay, Frank De Vos, Bert Bevers en Henri-Floris Jespers

(foto: Frank-Ivo van Damme).

Tijdens de jongste redactievergadering van de CDR-Mededelingen pleegden we overleg over een aantal mogelijk te behandelen thema's. Ik had mij intussen opnieuw verdiept in het oeuvre van Gijsen, vooral de romans. Dank zij collega Joke van den Brandt nam ik contact op met psychoanalyticus Firmin Asma, vriend van Frans Boenders, die zo vriendelijk was mij meteen o.m. een exemplaar van zijn boek te bezorgen: Pen of Penis bij Marnix Gijsen (Antwerpen/Rotterdam, C. de Vries-Brouwers, 1996, 336 p.), dat ik inmiddels aan het verslinden ben.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche