Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
16 juin 2013 7 16 /06 /juin /2013 21:53

 

JorisVS.jpg

Joris van Severen, Leider van het Verdinaso

In mijn vorige blog wees ik erop dat Van Severen de opvatting van Vlaanderen als een homogeen Germaans element 'even onjuist en verarmend, ontervend' vond als de wil tot verfransing. 'Germaansheid en Latijnsheid groeien in de geest en het gemoed der beste Vlamingen zo diep dooreen dat het mij werkelijk anti-Vlaams schijnt, deze [...] geestelijke concentratie te willen tegenwerken of belemmeren.' Voor hem was de taal duidelijk niét gans het volk.

Zo vond hij Ça ira ! 'een sympathiek tijdschrift':

Zijn zeer jonge geweldige zelfzekerheid en twijfelloos idealisme, is een blijde verschijning. Er zit geloof in en liefde in overmoed ook … zeker … maar als een frissche wind is het. (Ter Waarheid, nr. 4, april 1921, pp. 231-232)

En in Ça ira !  staat over Ter Waarheid te lezen:

Très certainement la meilleure revue critique paraissant en pays flamand. Chaque numéro constitue un aperçu des plus complets de l'activité intellectuelle, tant chez nous qu'à l'étranger. Ses chroniques internationales sont rédigées avec une extrême compétence et un sens aigu de l'idée moderne dans les différents où elle se manifeste. (Ça ira !, nr. 18, mei 1922, p. 168)

*

Tijdens mijn gesprek met de Antwerpse schepen van Cultuur Philip Heylen (zie vorige blogs) heb ik er terloops op gewezen dat ook Fransschrijvende Vlamingen een rechtmatige plaats hebben in ons cultuureel erfgoed, een stelling (eerder al duidelijk geponeerd door o.m. Hubert Lampo) die de jongste jaren veld wint. Zo zal van 27 juli tot 25 augustus in de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Letterenhuis een overzichtstentoonstelling te zien zijn over de in Antwerpen geboren Franstalige auteur Georges Eekhoud (1854-1927). In oktober vorig jaar verscheen bij Epo de monumentale biografie van Emile Verhaeren (1855-1916) door Paul Servaes (hier uiteraard gesignaleerd en nu al aan een tweede druk). De openbare vergadering van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, woensdag 3 juli in het park van het kasteel Beauvoorde te Veurne, Wulveringem staat geheel in het teken van Verhaeren.

*

Terug naar Van Severen. Uit het aantal lezers van mijn vorige blog over de 'Imperiale Staatsman' kan ik alvast afleiden dat hij allerminst vergeten is. Harry van Bokhoven stelde terecht vast: 'Sommige figuren roepen meer vragen op dan dat ze antwoorden geven'. Vandaar dat iedereen zijn eigen beeld van Van Severen koestert. Dat heeft hij dan gemeen met Van Ostaijen.

Dat heb ik genoegzaam kunnen vaststellen uit mijn gesprekken met baron Pierre Nothomb (1887-1966), E. L. T. Mesens (1903-1971) en Pol Le Roy (1905-1983)...

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche