Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
20 mai 2013 1 20 /05 /mai /2013 07:17

 

FetesGalantes.jpg

Eergisteren reikte de onvolprezen Demian mij een mooi exemplaar van Fêtes galantes ('Fantasie-stukken in Rococo-stijl') van Paul Kenis, met eigenhandige opdracht aan André de Ridder, gedateerd 8 maart 1925, 'als blijk van oude trouwe vriendschap en van hartelijke waardeering'. Het boek verscheen anno 1924 in de Keur-serie van L.J. Janssens & Zonen te Antwerpen.

Ik ben geen verzamelaar, maar zo'n exemplaar kan ik niet laten liggen.

OpdrachtKenis.jpg

Mijn waardering voor het oeuvre van de veelzijdige en razend erudiete André de Ridder (1888-1961), groeide met de jaren. Aan die vriend van grootvader koester ik warme herinneringen die ik hier en elders al publiceerde.

André de Ridder was o.m. een van de peetvaders van het Vlaams expressionisme en compagnon van Paul-Gustave van Hecke, die recent eindelijk de aandacht kreeg die hij verdient, dank zij de vorsing van Nele Bernheim en het onvolprezen literair-historisch tijdschrift Zacht Lawijd. Nu is het popelend wachten op de biografie van Manu van der Aa, een kolfje naar zijn hand. Wanneer krijgt nu ook De Ridder eindelijk wat hem toekomt?

De Ridder werd trefzeker door Paul Kenis onder de aandacht van de lezers van Den Gulden Winckel gebracht (XIX, nr. 6, 15 juni 1920, pp. 81-85; XIX, nr. 7, 15 juli 1920, pp. 97-99) en De Ridder herdacht uitvoerig zijn vriend Kenis in De Vlaamsche Gids van oktober 1934.

DeRIdderKenis.jpg

Mijn aandacht voor Paul Kenis (1885-1934) werd in de tweede helft van de jaren zestig aangewakkerd door zijn kameraadschappelijke epistolaire relatie met Paul van Ostaijen (in 1995 publiceerde ik in Deus Ex Machina aantekeningen bij brieven van Kenis aan Van Ostaijen). Een groot deel van het scherpzinnige kritische en essayistische werk van Kenis is verspreid over een rist tijdschriften en bleef jammer genoeg ongebundeld. Zal ik het nog mogen meemaken dat iemand daar werk van maakt? Ik vrees van niet. Soit.

KenisLetterkunde.jpg

Wat er ook van zij, Paul Kenis' verhelderend naslagwerk Een overzicht van de Vlaamsche letterkunde, na Van Nu & Straks (1930) hou ik binnen handbereik.

*

Twee vraagjes aan het adres van de erudieten onder mijn lezers.

In 1934 publiceerde het magazine De stad Antwerpen (nr. 24, 24 augustus 1934, p. 755) een volle pagina in memoriam Paul Kenis, met foto, ondertekend 'Scaldis'. Weet iemand wie achter dit pseudoniem schuilging?

Ik beschik slechts over summiere informatie over Marcel Schippers, essayist en directeur van uitgeverij 't Lantaarntje. Kan iemand mij meer vertellen?

*

Ondertussen heb ik Tango assassino van Patrick Conrad en Hugo Claus. Een hommage van Marc Didden gelezen – waarover later meer.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche