Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 mai 2013 7 19 /05 /mai /2013 05:27

 

ClausPolitiek

In gespierde taal reageert Koen Calliauw op de tweede editie van de Herman J. Claeys-prijs, 'prijs zonder ballen'. Van de 85 ingezonden gedichten hadden immers slechts 'enkele min of meer betrekking op het opgelegde thema', nl. censuur. Hij is ontsteld over 'de onverschilligheid van jongere generaties voor dit thema'.

'Net als twee jaar geleden maakte ik deel uit van de jury. Voor even deze keer…

De prijs had nu niet uitgereikt mogen worden wegens het niet beantwoorden van de inzendingen aan het thema er van. Wegens de belediging die Herman zaliger aldus aangedaan wordt. Lucienne Stassaert, Bert Bevers, Peter Holvoet-Hanssen, Henri-Floris Jespers en Jan Van Veen klaarden de klus. Ik nam ontslag… Ik dacht aan de evergreen van Boudewijn De Groot : “Slaap zacht mijnheer de...”'

Koen is niet mals voor de organisatoren en de 'bejaarde' jury van de prijs:

'Deze poëzie prijs heeft behoefte aan jonge, maatschappelijk betrokken en inderdaad linkse leden. Herman wordt nu gerecupereerd door conservatieve lieden, is slachtoffer van repressieve tolerantie. Wordt 'gebruikt' door, laat het me met Herman zeggen, “klootjesvolk”'.

Koen Cailliauw drukt 'Sprakeloos', het bekroonde gedicht integraal af. Hij kan zich kennelijk wel vinden in de beslissing van de jury:

'Laat het winnend gedicht van ‘oudje’ Mark Meekers [°1939] ons wat vreugde brengen. Het is één van de zeer zeldzame inzendingen “met ballen”'.

Allemaal nogal warrig. Koen Calliauw geeft genadeloos kritiek op de inzendingen, hij beticht de organisatoren en de jury van recuperatie en repressieve tolerantie maar onderstreept wel dat een gedicht 'met ballen' bekroond werd...

*

Naar aanleiding van De plicht van de dichter. Hugo Claus en de politiek publiceerde ik enkele notities over Claus en de “belgitude” (Mededelingen 208, 1 mei 2013, pp. 12-14). Historicus Marnix Beyen (°1971) argumenteert overtuigend dat 'Claus postuum onterecht de stempel van “belgicist” kreeg opgedrukt'. Een 'unitarist dans l'âme'? Niets van.

De redacteurs onderstrepen:

Het eeuwige enfant terrible heeft in zijn gevulde loopbaan weliswaar vaak de draak gestoken met radicale flaminganten (zeker als ze ook nog eens katholiek waren), maar als puntje bij paaltje kwam bleek hij meer te geloven in een Vlaamse identiteit dan in de potsierlijke constructie die België volgens hem was. (p. 13)

De bijdragen van Kevin Absillis, Sarah Beeks, Onno Blom, Marnix Beyen en Georges Widemeersch verdienen ten volle een aandachtige en grondige lectuur. Maar het gaat ook om een boeiend kijkboek. Zo ontdek ik o.m. op p. 293 een treffende kleurenfoto van Ed van der Elsken uit de jaren zestig: Claus geflankeerd door Herman J. Claeys, Ludo Martens, Hugues C. Pernath, Hugo Raes, Walter Tillemans en Freddy de Vree.

Henri-Floris JESPERS

 

Over de uitreiking van de Herman J. Claeys-prijs:

http://mededelingen.over-blog.com/article-herman-j-claeys-prijs-roodborstje-m-c-ensor-en-gerbrand-willems-117687798.html

De volledige tekst van de reactie van Koen Calliauw:

http://www.dewereldmorgen.be/blogs/koen-calliauw/2013/05/11/poezie-prijs-hermanjclaeys-zonder-ballen

Kevin ABSILLIS, Sarah BEEKS, Kris LEMBRECHTS & Georges WILDEMEERSCH, (red.) De plichtvan de dichter. Hugo Claus en de politiek, De Bezige Bij Antwerpen, 2013, 349 p., geb., ill., 34,95 €.

http://mededelingen.over-blog.com/article-hugo-claus-ik-heb-mij-nooit-een-belg-gevoeld-117147284.html

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche