Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 mai 2013 6 11 /05 /mai /2013 06:27

 

JungerLebacq.jpg

Zondag 5 mei kwam Karin Lebacq weer eens op bezoek. Ze schonk mij als aandenken het laatste boek dat haar vader per post ontving, het zesde deel van de “Jünger-Studien”, Krieg und Frieden, waarvan hij slechts een tachtigtal pagina's gelezen had. Bob Lebacq kende mijn waardering voor het oeuvre van Ernst Jünger (1895-1998). Leopold Flam (1912-1995, één van mijn leermeester) wees mij op de invloed van Jünger op Heidegger. Vanaf de prille jaren zeventig heb ik in allerlei opstellen vaak de aandacht gevestigd op die in menig opzicht raadselachtige auteur, over wie ik verhelderende gesprekken voerde met Gustav-René Hocke (1908-19885, nog één van mijn leermeesters) en met Luise Rinser (1911-2002).

In Diogenes (1987, nr. 5, pp. 408-423) publiceerde ik “Aantekeningen voor een essay” over Jünger. Bij zijn honderdste verjaardag publiceerde ik “De oorlogsingenieur als flaneur” in Kunst & Cultuur, het fraaie en diepgravende maandblad waarvan Frans Boenders hoofdredacteur was (28ste jg., nr. 6, juni 1995, pp. 21-23).

Toen Bob Lebacq op post was in Wenen en Israël zond hij mij van tijd tot tijd knipsels over Jünger uit Oostenrijkse en Israëlische kranten en tijdschriften. Reden te meer om de gift van Karin te koesteren.

Toen nu toe las ik de treffende bijdrage van Martin Tielke: “Vom heroischen zum dämonischen Schrecken – das Schicksal des Jünger-Sohnes Ernstel”. Hij boorde kennelijk nieuwe documentaire bronnen, waardoor het lot in de letterlijkste betekenis des woord “tragische” lot van Jüngers zoon treffend in context wordt gebracht. Een revelatie!

Julien Hervier handelt over “Ernst Jünger in Frankreich: die Kriegstagebücher in der Pléiade”, de tekst van een lezing, met alle nadelige gevolgen van dien. Al bij al nogal ontgoochelend.

Ik ben benieuwd naar de andere bijdragen, waarover later (hier of in het tijdschrift Mededelingen) meer, misschien...

redactie-mdd-07-05-13-2.jpg

Snelschets van Jan Scheirs. Van l. naar r.: Karin Lebacq, Kris Kenis, Guido Lauwaert,

Bert Bevers, Frank De Vos en Henri-Floris Jespers

7 mei zag ik Karin Lebacq opnieuw, nu op de redactievergadering van de Mededelingen. Geen gedoe met agendapunten, notulen enz., gewoon een ontspannen bijdrage tot teamvorming (zoals Bert Bevers terecht opmerkte...).

*

Ondertussen las ik het als boek verkochte opstelletje van Marc Didden over Hugo Claus. Even laten bezinken...

Henri-Floris JESPERS

 

G. FIGAL / G. KNAPP (Hrsg.), Krieg und Frieden, Jünger-Studien, Band 6, Tübingen, Attempto Verlag, 2013, 255 p., 27 €. (Tübinger Phänomenologische Bibliothek.)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche