Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
4 mai 2013 6 04 /05 /mai /2013 05:49

 

Boelvaar13.1.jpg

Het tijdschrift Boelvaar Poef wordt ten behoeve van het L.P. Boon Genootschap uitgegeven door de Stichting Isengrimus, Utrecht. In het kader van de Boon-vieringen verscheen eind oktober vorig jaar De eerste eeuw van Boon. Het boek geldt tevens als dubbelnummer van het tijdschrift, tevens afsluiter van de twaalfde jaargang. Zie:

http://mededelingen.over-blog.com/article-boelvaar-poef-en-louis-paul-boon-genootschap-112083986.html

De eerste aflevering van de nieuwe jaargang verscheen in april. De hierin opgenomen Boonlezing van Jos Muyres (° 1957) verdient ruime aandacht. Hij hekelt terecht 'de erotisering van futilisering van Boons schrijverschap' en is kennelijk niet blij met vieringen waarin het accent werd gelegd op Boon als 'viezentist' en erotomaan.

Waar het hem om gaat is dat de aandacht voor Mieke Maaike's obscene jeugd en voor de Fenomenale Feminatheek

'ten koste gaat van de aandacht voor de boodschap die Boon in zijn werk uitdraagt. In zekere zin wordt de grote schrijver op deze manier monddood gemaakt. De aandacht wordt afgeleid van de genadeloze kritiek die Boon in zijn grote werken uitoefent op mens en maatschappij, op de kerkelijke, seksuele en ook literaire moraal'.

Fatsoensrakker? Geenszins: Muyres rekent ook Memoires van de heer Daegeman en Eros en de eenzame man tot die 'grote werken', en die staan 'meer dan bol van de erotiek'. Ik ben het met Muyres zonder meer eens. Door de overtrokken belangstelling voor wat hij Boons 'spielereien' noemt, 'gaat bij het lezerspubliek een schrijversreputatie naar de filistijnen'.

'Boon wordt meer en meer vereenzelvigd met de vieze man en raakt buiten beeld als de schrijver die vlak na de Tweede Wereldoorlog met gedurfde experimenten en pogingen om de mensen een geweten te schoppen de Nederlandstalige romanliteratuur overhoop haalde. Louis Paul Boon is immers de man die ons proza in die jaren radicaal heeft vernieuwd en die vooral wat de vorm betreft veel en veel verder ging dan generatiegenoten als Willem Frederik Hermans en Gerard Reve.'

*

Muyres wijst ook op de tanende belangstelling voor Boons werk. Zijn boeken worden minder en minder verkocht. De terugloop is onloochenbaar. De verkoopcijfers van de best verkochte boeken zijn in dat opzicht zonder meer treffend: van De Kapellekensbaan werden in 2011 precies 400 exemplaren verkocht; van Mieke Maaike's obscene jeugd, 140. Boons trekt nog nauwelijks 'jeugdige' lezers aan, aldus Muyres (ik zou eerder zeggen: 'nieuwe lezers').

In de vorige aflevering van Boelvaar Poef kon ik al lezen dat er van De Kapellekensbaan na zowat 60 jaar slechts 143.000 over de toonbank gingen... En bij de signalering, op deze blog, van De eerste eeuw van Boon viel mij de afwezigheid van jongere auteurs al op: gemiddelde leeftijd van de medewerkers: 65+.

*

Tot slot van zijn in Boelvaar Poef opgenomen lezing stelt Muyres terecht:

De overdrevene aandacht voor zijn erotisch werk, de versimpelde lezing van zijn grote werken, de overwaardering van een aantal historische romans... Het zijn allemaal pogingen om de angel uit Boons werk te halen. […]

'Boon was geen vieze man, Boon was geen proletarisch schrijver. Boon was geen socialistische schrijver. Boon was een groot schrijver die niet voor een gat te vangen was. Boon is de grote vernieuwer van het proza in de naoorlogse Nederlandstalige literatuur. Boon was een veel te grote kikker in een veel te kleine literaire vijver, zoals Cyra McFadden in 1972 in het Amerikaanse dagblad The Nation schreef bij het verschijnen van de Engelse vertaling van De Kapellekensbaan.'

*

De uitgave van het Verzameld werk van Boon, bezorgd door het Studie- en Documentatiecentrum L.P. Boon van de Universiteit Antwerpen, en uitgegeven door de hiertoe rijkelijk gesubsidieerde Arbeiderspers, staat nu al jàren in het vizier van Boelvaar Poef. Arne Op de Weegh (° 1970) gaat kritisch in op de publicatie van deel 11. In het volgende nummer zal hij daar nog uitvoeriger op ingaan. Verder legt Gerard Raat (° 1946) Menuet en De meisjes van Jesses naast elkaar.

*

De voorjaarsbijeenkomst van het L. P. Boon Genootschap vindt plaats op 11 mei om 14u30 in 't Belfort aan de Grote Markt te Aalst.

Socioloog Hugo D'hertefelt, gepensioneerde wetenschappelijk medewerker bij het Nationaal Onderzoeksinstituut voor Arbeidsomstandigheden, vrijwillig medewerker werkzaam bij het Masereelfonds in Hasselt, spreekt  over  Het  Geuzenboek. Ook niet-leden zijn welkom.

*

Naar aanleiding van een verschil van mening in de redactie van Boelvaar Poef, heeft Willem M. Roggeman per 1 september 2012 ontslag genomen als voorzitter van het Genootschap. Hij is ook geen redactielid meer. In de Berichten van het L.P. Boon Genootschap stond te lezen dat er geen conflict was. Hij werd tussentijds opgevolgd door de twee ondervoorzitters, Luc Geeroms en Wim Dijkstra.

Bij de presentatie van De eerste eeuw van Boon haalde Roggeman zwaar uit naar het nieuwe bestuur en de redactieleden van Boelvaar Poef.

'Daarna ontspon zich een welles-nietes-spelletje dat een vergelijking kon doorstaan met een ingehuurde komische act. Op bepaald moment wou Roggeman de zaal zelfs laten stemmen over het conflict. ‘Ik wil dat er nu gestemd wordt’, riep hij.

Na het nodige geharrewar slaagde Dijkstra er in de microfoon af te nemen van zijn ex-voorzitter. Nog steeds roepend en protesterend verliet Roggeman dan toch de feestzaal.' (Peter van den Bossche, Boekvoorstelling Boon eindigt in bekvechten, in: Het Nieuwsblad, 23 oktober 2012)

In BoonBerichten (nr. 73, februari 2013) staat te lezen dat het bestuur van het Genootschap op zoek is naar een nieuwe voorzitter.

Allemaal goed en wel. Als literair-historicus ben ik wel echt nieuwsgierig.

Roggeman heeft zich jaren ingezet, niet alleen als actieve voorzitter van het Genootschap, maar ook als auteur van talrijke lezenswaardige bijdragen in Boelvaar Poef. Waarom dan toch die kennelijk pijnlijke breuk...?

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche