Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 avril 2013 1 08 /04 /avril /2013 06:44

 

JacobsEgoist.jpg

Het is weer zover: in het najaar krijgt een auteur de kogel. Heel wat gevestigde schrijvers dingen alvast mee om neergekogeld te worden. Als juryvoorzitter ben ik vanzelfsprekend gehouden aan enige passende gereserveerheid, maar ik mag hier wel verklappen dat mijn aandacht in eerste instantie altijd gaat naar debuten. In het eerste pakket dat mij enkele weken geleden door de ijverige DDK-jurysecretaris al ter beschikking werd gesteld, vond ik er alvast zeven.

Tussen de inzendingen van “gevestigde namen” die ik alvast las (Jeugdzonde van Almar Otten of De erfgenaam van Charles den Tex), de vijfde misdaadroman van Paul Jacobs (°1949), Dood van een egoïst (Houtekiet). Nu we overrompeld worden door een lawine al dan niet relevante boeken over en rond Hugo Claus n.a.v. diens overlijden, vijf jaar geleden, verwondert het mij dat geen enkele toch zo alerte beroepsrecensent al was het maar zijdelings wijst op zijn (in mijn ogen toch wel op hete randje soms perfide) sleutelroman De laatste grap (Houtekiet, 2010).

JacobsGrap.jpg

Maar ja, Jacobs schrijft zogenoemde thrillers en serieuze critici lezen die uiteraard niet... Ook literatuurwetenschappers die zich ijverig buigen over het oeuvre van Hugues C. Pernath of Paul Snoek, ignoreren bijvoorbeeld ook de roman Duisterlicht van Guy Prieels (Wever & Bergh, 2007). Niets taaier dan vooroordelen. Jammer genoeg.

Overigens is de al te korte levensduur van zogenoemde “spannende boeken” een betreurenswaardig gevolg van het reducerende marktisme, waar “literaire” romanciers en uiteraard ook dichters het slachtoffer van zijn (uitgevers, ja, zijn daar sowieso zwaar medeschuldig aan zijn, maar soit). Alles moet snel, vandaag is nog niet voorbij of het is al morgen. Amnesie alom.

*

De eerste vergadering van de jury vindt plaats op 11 april. De jury bestaat uit Frank van den Auwelant (secretaris), Jos van Cann, Ineke van den Bergen, Eric Diepvens, Henri- Floris Jespers (voorzitter), Jürgen Joosten, Kris Kenis, Alain Sohier, Geert Swaenepoel en Magali Uytterhaegen.

Komen in aanmerking voor De Diamanten Kogel de oorspronkelijk in het Nederlands geschreven “spannende boeken” verschenen in de periode van 1 juni 2012 tot en met 1 juli 2013 en fysiek in Vlaamse en/of Nederlandse boekhandels verkrijgbaar zijn. Inzenden kan dus gebeuren tot eind juni.

Henri-Floris JESPERS

Info: zie www.diamantenkogel.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche