Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
30 mars 2013 6 30 /03 /mars /2013 18:37

 

MIREvampires.jpg

Het informatieve maandblad Lire werd in 1975 opgericht door Jean-Louis Servan-Schreiber en Bernard Pivot (die met zijn ongeëvenaarde literaire televisie-uitzending “Apostrophes” wereldfaam verwierf), richt zich tot een breed publiek. Het blad is 100 % eigendom van Groupe Express-Roularta en wordt gedrukt te Roeselare. De jongste jaren vertoonde de oplage een dalende trend, maar in 2010 haalde het blad toch maandelijks iets meer dan 60.000 exemplaren.

Elke aflevering omvat een centraal thema. In maart was dat “Irrésistibles vampires”. Van monsters tot dandy's, de evolutie van de beeldvorming rond de vampier (meer dan ooit aanwezig in literatuur en cinema, comics en strips) wordt in een stevig dossier erudiet en encyclopedisch in kaart gebracht. Aansluitend, o.m. een exclusief interview met Anne Rice (100 miljoen exemplaren wereldwijd). Verder, een voorbeeldige introductie tot leven en werk van Edgar Allan Poe, “l'un des pères de la littérature fantastique et du genre policier” en een verhelderend overzicht van de contemporaine Roemeense literatuur.

 

Ik wil al jàren geen aflevering van Lire missen, zoveel is duidelijk. Waarom ik Le Magazine littéraire nog hoger schat, zal ik hier misschien ooit uit de doeken doen.

JanLampo.jpg

Naar aanleiding van mijn vorige notitie (XI) onderstreept mijn vriend Jan Lampo dat hij het vreemd vindt “dat de Fransen zo weinig goeie detectives produceren. Of laten ze zich in een hoekje zetten door Angelsaksisch uitgeversgeweld?”

Tja, het overwegen waard, te meer daar uitgerekend gerenommeerde Franse auteurs als Robert Brasillach, Louis-Ferdinand Céline, Philippe Claudel, André Gide, François Mauriac en Jean-Paul Sartre (uit het geheugen, maar wel alfabetisch; er zullen er nog wel meer zijn...) impliciet of expliciet de misdaadliteratuur tot de literatuur “tout court” rekende. Via de roemruchte collectie “Série noire” oefende de Amerikaanse hard-boiled detectives grote invloed op de Franse literatuur. Misdaadromans stond gelijk met Amerikaans – terwijl Frankrijk zelf op een rijke traditie kon bogen. Dat ging zover dat Franse misdaadauteurs om louter commerciële redenen een Engelse pseudoniem kozen – denk maar aan Boris Vian (a.k.a. Vernon Sullivan). Ook een van huize uit Franstalige, gerespecteerde Antwerpse rechter schreef romans voor de “Série noire” onder een Amerikaans pseudoniem...

Henri-Floris JESPERS

(wordt straks vervolgd)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche