Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
30 mars 2013 6 30 /03 /mars /2013 02:35

 

LIREpolar.jpg

Spécial Polar. Gisteren in mijn vaste krantenwinkel, hoek Lamorinièrestraat en Isabellalei, lag het aprilnummer van het maandblad Lire. De redactie koos de tien beste misdaadromans uit, gepubliceerd in het Frans in de periode zomer 2012-lente 2013. Ik ken maar al te goed de relativiteit van dergelijke lijsten, maar het kan nooit geen kwaad kennis te nemen van het oordeel van een college aficionados en professionele lezers.

Het valt mij meteen op dat er slechts één in het Frans geschreven roman de lijst haalt: Le Dernier Lapon, het debuut van Olivier Truc, sinds 1994 correspondent van Le Monde in Stockholm.

Tweede debuut: Crimes in Southern Indiana (Chiennes de vies. Chroniques du sud de l'Indiana) van de Amerikaan Frank Bill.

Nog een debuut, The Necessary Death of Lewis Winter (Il faut tuer Lewis Winter) van de Schot Malcolm Mackay, eerste luik van een trilogie gesitueerd in Glasgow.

De Zuid-Afrikaanse schrijver Roger Smith heeft (net als zijn landgenoot Deon Meyer) naam en faam in Frankrijk verworven, waar in de voorbije maanden zijn derde roman verscheen, Dust Devils (Le sable était brûlant).

In Duitsland is Tina Uebel een succesauteur. Met de vertaling van haar vijfde roman, Die Wahrheit über Frankie (La Vérité sur Frankie) is zij nu ook aanwezig op de Franse markt. De Nederlandse vertaling verscheen bij De Geus (De Manipulator).

El gardián invisible (Le Gardien invisible) van de Baskische Dolores Redondo, ook al het eerste deel van een trilogie, is ook in het Nederlands verschenen als De Beschermengel (Bezige Bij).

Craig Johnson was al langer bekend in Frankrijk. Met de vertaling van The Dark Horse staat hij nu in de toptien van Lire.

De Schotse Denise Mina, ook al vertaald in het Nederlands, breekt nu met The End of the Wasp Season (La fin de la saison des guêpes) in de klassieke collectie 'Le Masque' door.

Uiteraard, zou ik zeggen, staan (ook in in het Nederlands vertaalde) oudgedienden als Don Winslow (The Kings of Cool, laconiek vertaald als Cool) en Elmore Leonard (Djibouti) op het lijstje.

Verder: een portret van de Siciliaanse maestro Andrea Camilleri, schepper van commissaris Montalbano, en een interview met Elizabeth George.

Lire is een uitgave van Groupe Express-Roularta.

Henri-Floris JESPERS

(wordt straks vervolgd)

Lire, avril 2013, ill., 106 p., ill., 5,90 €. In de betere krantenwinkels.

Partager cet article
Repost0

commentaires

J
To find the “hidden” ¢ key, all you have to do is press alt + 155 on the number pad.
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche