Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
26 mars 2013 2 26 /03 /mars /2013 01:19

 

Hulpelozen.jpg

Het boek van Paul Servaes over Emile Verhaeren (zie Losse notities IV) roept onvermijdelijk “communautaire” en “identitaire probleemstellingen” op, ook al omdat Verhaeren als icoon geïnstrumentaliseerd werd. Ik zal daar op ingaan in de bespreking die in een volgende aflevering van het tijdschrift Mededelingen van het C.D.R.zal verschijnen. Wat er ook van zij, het inzicht dat in het Frans schrijvende Vlamingen hun rechtmatige plaats verdienen in het Vlaamse erfgoed, wint kennelijk veld. Het Provinciaal Verhaeren Museum voor beheerd door het Emile Verhaeren Genootschap vzw maar kan rekenen op een provinciale werkingssubsidie. Aan de Vrije Universiteit Brussel werd de Leerstoel Emile Verhaeren opgericht. De invloed van Verhaeren op de historische avant-garde (o.m. op F. T. Marinetti) wordt in kaart gebracht door prof. dr. David Gullentops die, samen met Hans Vandevoorde, ook aandacht vraagt voor de anarchisten rond Verhaeren, een thema dat ook Frans Boenders wist te boeien.

*

De hulpelozen van de macht van Jean-Pierre Rondas (°1946) uitgelezen. “Het federale graf van de Vlaamse regeringspartijen”, zo luidt de toelichting bij de titel. Meer nog dan de verhelderende, stevig geadstrueerde analyse van de binnenlandse politieke actualiteit (bijv. “Waar het fout liep tijdens de zomer van 2011” of “Suïcidale dialoog en rotte compromissen”), trof mij de brede historische context waarin Rondas (impliciet of expressis verbis) zijn visie moeiteloos situeert. Daarbij aarzelt hij niet autobiografisch op te treden (bijv. in “Een daensistische reactie op het bezweren van de bode”), wat de leesbaarheid van zijn boek niet alleen ten goede komt, maar bovendien een treffend getuigenis zinvol aanreikt. Ach, er vallen nog heel wat kanttekeningen te formuleren bij dit boek, dat vooral niet weggewuifd mag worden als tijdsgebonden pamflet.

De eerste druk verscheen in oktober 2012, de tweede in december.

FontaineVECU.jpgVan l. naar r.: HFJ, André Fontaine en Jef Denkens, voorzitter van de VECU (1978 – ik kan er een jaar naast zijn...)

Ondertussen schrijven we 17 maart. In de late avond verneem het overlijden van André Fontaine (°1921), diensthoofd buitenlandse zaken, hoofdredacteur (1969-1985) en directeur (1985-1991) van Le Monde. Naast zijn journalistieke activiteit publiceerde hij een aantal gezaghebbende boeken over de Koude oorlog en wat destijds de “Oost-West-betrekkingen” werd genoemd.

Henri-Floris JESPERS

(wordt straks vervolgd)

 

Jean-Pierre RONDAS, De hulpelozen van de macht, Kalmthout, Pelckmans, 2012, 151 p., 12 €. ISBN 978 90 289 7017 5

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche