Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
24 mars 2013 7 24 /03 /mars /2013 11:30

 

DeAuteurmaart13.jpg

Dank zij Christina Guirlande (°1938) komt Emile Verhaeren in De Auteur aan bod. Ik had nog maar net het boek van Paul Servaes uitgelezen (zie de vorige losse notities), of het driemaandelijkse tijdschrift van de VVL (Vereniging van Vlaamse Letterkundigen) viel in de bus, waarin Christina Guirlande de tekst van de degelijke informatieve lezing publiceert die zij op 2 februari voor de VVL hield: “Rilke en Verhaeren, tijdgenoten en vrienden”.

Dat bracht mij meteen in herinnering dat mijn vriend Hubert Lampo ervoor pleitte het lidmaatschap van de VVL open te stellen voor in het Frans schrijvende Vlamingen...

Guy van Hoof publiceert een in memoriam Thierry Deleu die hier passend herdacht werd: http://mededelingen.over-blog.com/article-mededelingen-203-thierry-deleu-115235886.html

Karel Hellemans en Clara Haesaert herdenken Bart Mesotten. Hun aandacht gaat echter al te eenzijdig naar de haikoe-kenner en -propagandist. Mesotten (die ik dank zij Clara Haesaert persoonlijk eerde kennen) was echter meer dan dat. Ter aanvulling signaleer ik de hier gepubliceerde gedegen bijdrage van Luc Pay:

http://mededelingen.over-blog.com/article-in-memoriam-bart-mesotten-19-maart-1923-23-november-2012-112850938.html

De nog altijd alerte Willem M. Roggeman vraagt aandacht voor de Bosnische dichter Senadin Musabegovic (°1970) van wie hij een aantal gedichten (uit het Frans) vertaalde.

Niet alleen de blijkbaar onoverbrugbare kloof tussen de VVL en de VVA, maar ook de diepe onvrede van de VVL met de werking van het Vlaams Fonds voor de Letteren komt bij herhaling onverbloemd aan bod.

Henri-Foris JESPERS

(wordt straks vervolgd)


De Auteur, driemaandelijks tijdschrift van de Verenging van Vlaamse Letterkundigen. Maart 2013. Ledenblad. Exemplaren kunnen aangevraagd worden op het secretariaat, Sporhalplein 201, B 2610 Wilrijk.

letterkundigen-vvl@skynet.be

www.letterkundigen-vvl.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche