Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
27 mars 2013 3 27 /03 /mars /2013 13:29

 

Heer-Bommel.jpg

De voorjaarsaanbieding van Garant doorgenomen. In vorige afleveringen van deze reeks losse notities heb ik al bij herhaling gewezen op publicaties van die dynamische uitgeverij, die o.m. het voortreffelijke literair-historisch tijdschrift ZL uitgeeft.

Ziehier alvast twee boeken die ik al meteen aangestipt heb.

Heer Bommel in Afrika. A. Folkers & H. Kimmerle, gevoed door ruime ervaringen in het huidige Afrika ten zuiden van de Sahara, verkennen religie en geloof in Maarten Toonders universum en in het Afrikaanse animisme. Uit terloopse opmerkingen van Heer Bommel en Tom Poes en de opvattingen van bepaalde andere figuren, zoals Zwarte Zwaddermeel, de Grote Omhaler, Wammes Waggel en ook uit opmerkingen in Toonders autobiografie blijkt dat hij hierover veel heeft nagedacht en tot duidelijke conclusies is gekomen.

Lezer, er zijn ook Belgen. In deze handelseditie van zijn proefschrift onderzoekt F. van Renssen de interactie tussen de Nederlandse en Vlaamse literatuur via literaire kritiek en uitgeverij (1980-1995). Het boek geeft inzicht in het complexe geheel van factoren dat het grensverkeer tussen Nederlandse en Vlaamse literatuur beïnvloedt.

Henri-Floris JESPERS

(wordt straks vervolgd)


A. FOLKERS & H. KIMMERLE, Heer Bommel in Afrika, Antwerpen/Apeldoorn, Garant, 2013, 111 p., ill. Vierkleurendruk, 20 €. ISBN 978-90-441-2997-7

F. VAN RENSSEN, Lezer, er zijn ook Belgen, Antwerpen/Apeldoorn, Garant, 2013, 485 p., 50 €. ISBN 978-90-441-3009-6

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche