In een vorige aflevering (II) vroeg ik hier aandacht voor het boek van August Hans den Boef & Sjoerd van Faassen over De Stijl, Het Overzicht en De Driehoek, zopas verschenen bij Garant, de uitgever van o.m. het vaker hier gesignaleerde literair-historisch tijdschrift Zacht Lawijd, een absolute must voor elke literatuurliefhebber. Dat geldt trouwens ook voor de reeks 'Literatuur in veelvoud'. Ik denk hier bijv. aan nr. 17 ( Lut Misssinne & Hans Vandevoorde (Red.), Gerard Walschap. Regionalist of Europeeër? (1922-1940), 2007) of nr. 19 (Kevin Absillis & Katrien Jacobs (Red.), Van Hugo Claus tot hoelahoep. Vlaanderen in beweging 1950-1960, 2007); en het zou van valse bescheidenheid getuigen indien ik hier nr. 21 niet zou vermelden (Jos van Cann & Henri-Floris Jespers (Red.), Thriller versus roman, 2008).
*
Door mijn omgang met Marie Gevers (1883-1975) en Paul Neuhuys (1897-1984) heb ik altijd al belangstelling gehad voor het werk van Emile Verhaeren (1855-1916), bij leven een markante figuur van de literatuur in Europa. Stéphane Mallarmé, André Gide en Filippo Tommaso Marinetti hebben hun waardering uitgedrukt voor “le poète flamand”. In het Duitse taalgebied werd Stefan Zweig zijn vaandeldrager en biograaf. Ai Quing, de vader van de beroemde kunstenaar-dissident Ai Weiwei, publiceerde in 1932 een keuze uit zijn poëzie.
Nu heb ik het monumentale boek van Paul Servaes (°1935) Emile Verhaeren. Vlaams dichter voor Europa uitgelezen, een méér dan klassieke, gestroomlijnde biografie. Enerzijds worden leven en werk van Verhaeren breed gesitueerd in hun historische en sociologische context, anderzijds gaat auteur Paul Servaes (Sint-Amands 1935) uiterst gedetailleerd en erudiet te werk. Het strekt de auteur tot lof dat hij daarbij opiniërende stellingen zorgvuldig mijdt en louter beschrijvend te werk gaat. De auctoriële bescheidenheid en intellectuele discipline die hij aan de dag legt, maakt van zijn levenswerk een voortaan onmisbaar, objectief dossier.
De link tussen de Belgisch-Nederlandse netwerken in het modernistische interbellum en Verhaeren? De invloed van Verhaeren op de historische avant-garde (vooral op de futuristen), treffend in kaart gebracht door o.m. Dada-kenner Michel Décaudin (Sorbonne) en door Jean Cocteau-specialist David Gullentops (Vrije Universiteit Brussel).
Henri-Floris JESPERS
(wordt straks vervolgd)
Paul SERVAES, Emile Verhaeren. Vlaams dichter voor Europa, Antwerpen, EPO, 2012, 1074 p. 49.50 €. ISBN 9789491297403 · 2012.
Zie ook de voortreffelijke blog van Bert Bevers: