Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
1 janvier 2010 5 01 /01 /janvier /2010 05:48

Foto's zijn niets meer dan een momentopname. Ik behandel ze net als losse aantekeningen, met als gevolg dat ze vaak jarenlang een sluimerend bestaan blijven leiden in dozen, enveloppes of mappen.

Dezer dagen kreeg ik onverwacht bezoek van mijn vriend J. de B. Tijdens een gesprek over ons gemeenschappelijk verleden dook ik in mijn archief onder. Wat ik zocht vond ik uiteraard niet, maar legde wel de hand op een stevige archiefmap getiteld “memoires?”. Mét vraagteken. Tussen losbladige notities, fragmenten afgewerkte tekst, brieven en documenten allerlei bevonden zich ook een behoorlijk aantal foto's.

Op aanraden (of was het aandringen...) van Robin de Salle, archivaris in hart en nieren, publiceerde ik hier tussen 8 en 14 augustus zeven afleveringen van een “fotografisch dagboek”. Nu was het J. de B., trouwe bezoeker van deze blog, die mij aanporde een keuze te publiceren, al was het maar als aansporing om verder te werken aan mijn memoires. Dat laatste zien we nog wel.

Ondertussen zal ik toch maar enkele afleveringen publiceren van dit “fotografisch dagboek”, “ancien cimetière aux tombes toujours neuves”.

Lichtdrukmalen zijn niets meer dan een momentopname. Ze worden dan ook tel quel gepubliceerd, zonder commentaar. Maar bij elke foto hoort een verhaal uit duizend-en-één-nachten. Een verhaal over liefde en vriendschap.

 

MoederaanZee.jpg


Met moeder aan zee, 1958-1959. (© Henri-Floris Jespers).

 

Prinses2.jpg


Pink Poets bij “Princesse” thuis, Britselei, 1974 of 1975 (© Henri-Floris Jespers).

Van l. naar r. (voorgrond): Hugues C. Pernath (+) en Robert Lowet de Wotrenge; (achtergrond): Patrick Conrad en Hilly (ofte Hillary); Michel Bartosik (+); Michel Oukhow (+) en Ellen.

 

VECUeen.jpg


Guy Vandenbranden, Henri-Floris Jespers, Alwin Keyman (bijgenaamd: “de rieker”) en Joke Albers-Van den Heuvel (+), VECU, Antwerpen, 1976.

Michel-Bartosik.jpgMichel Bartosik (+), VECU, 1976.

 

VECUtwee.jpg


Patrick Conrad, Harry Mulisch, Staf Breugelmans (+), Guy Vandenbranden, VECU, Antwerpen, tweede helft jaren 70. (Foto: Gerald Dauphin)

 

WalterBeckersnvb.jpg


Nic van Bruggen (+), Staf Breugelmans (+) en Walter Beckers. VECU, Antwerpen, tweede helft jaren 70. (Foto: Gerald Dauphin)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche