Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
1 juin 2014 7 01 /06 /juin /2014 18:58

Kurt van Eeghem reageerde op de vorige aflevering: “Prachtig, wat zit daar allemaal nog in de schatkast?”. Tja, meer dan ik vermoed...

Ik kan hem alleszins geruststellen: de schilder Jan Scheirs (twintig jaar geleden of zo ook bekend voor zijn abele spelen) maakt er resoluut werk van... Ik word genadeloos, maar al bij al niet minder stimulerend geconfronteerd met een (ja, rijk) verleden. Elke foto die ik hier online breng, activeert immers mijn (literaire) geheugen en de herinnering aan zovelen die zoveel voor mij betekend hebben.

Ik was niet van plan een tweede aflevering te publiceren. De talrijke positieve reacties zwepen mij echter op dit wel te doen.

Jamais deux sans trois” – een derde blog komt er dus. En dan: (voorlopig): schluss damit. Schrijven, niet kijken, daar gaat het over.

Emmeke.jpg

Emmeke Clément, Van Ostaijens “luie luipaard”... (ca 1917)

Pringsheim.jpg

Prof. dr. Peter Pringsheim, schoonbroer van Thomas Mann, en zijn echtgenote, Emmeke Clément (begin jaren '30).

Vannier.jpg

De blinde dichteres Angèle Vannier draagt uit haar werk voor (Liberator, Antwerpen 24 februari 1962; foto: Pieter Jespers). Ze schreef “Le chevalier de Paris” een hit van Edith Piaf.

Lambotte.jpg

Laurent Tailhade, Jacques d'Adelsward-Fersen en Guillaume Apollinaire waardeerden haar werk: Emma Lambotte, (Wilrijk, eind oktober 1963; foto: Pieter Jespers).

VAES.jpg

Kloksgewijs: Guy Vaes, Bart Vonck, Luc Boudens, Henri-Floris Jespers (Antwerpen, BatoBatu, ca 2005: foto:Renaud).

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche