Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
2 février 2011 3 02 /02 /février /2011 07:01

Dada.jpg

Het nieuws over Tunesië, Egypte en Jordanië brengt mij de jongste dagen telkens opnieuw een uitspraak van John F. Kennedy in herinnering: 'Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable.' Kennedy was een onverbeterlijke idealist.

*

Ondertussen hebben we nog altijd geen regering, maar de Belgische inlichtingendiensten mogen voortaan in het geheim uw huis doorzoeken, valse bedrijven oprichten, uw telefoongesprekken afluisteren, e-mails en brieven onderscheppen, in computers binnenbreken en bankrekeningen en -kluizen uitpluizen. De honderden officieren van de staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst krijgen zelfs meer bevoegdheden dan de politie en het gerecht.

*

Het Centrum voor Documentatie & Reëvaluatie ging van start met deze blog op 26 januari 2008. Per 31 december 2010 registreerden we 147.024 gelezen pagina's, waarvan 63.633 in 2010 (zowat 5.303 per maand)..

In januari 2011 werden 6.974 pagina's geraadpleegd en telden we 3.309 unieke bezoekers (tegen gemiddeld 2.943per maand in 2010).

Opmerkenswaard is de stijging van pagina's die via Google vertaald worden in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Pools en Sloveens.

Daartegenover staat de daling van het aantal abonnees op de pdf-versie en op de papieren editie van de Mededelingen van het CDR, wat het voortbestaan van de Mededelingen nog niet knellend bedreigt, maar wel ernstig in vraag stelt. In tegenstelling tot andere blogs die als het ware fungeren als persagentschappen doen wij het zonder één eurocent subsidie.

*

Tja, zondagskinderen bestaan écht. Neem nu de Kapelse laatstejaarsstudent Taal- en letterkunde aan de UA Y.M. Dangre (°1987). In het najaar van 2010 verscheen zijn debuutroman, en sinds medio januari ligt zijn eerste dichtbundel in de winkel. Dangre krijgt daarbij een exposure die velen hem kunnen benijden (zie Mededelingen 167-168 de dato 31 december 2010, pp. 3-18).

Terwijl er in de klassieke media nog nauwelijks dichtbundels aan bod komen, werd Dangres debuut al meteen door Paul Demets besproken in De Morgen (26 januari).

Dangre toont zich in zijn poëziedebuut Meisje dat ik nog moet geobsedeerd door het meisje en de muze, twee figuren die nauw met elkaar verbonden zijn. Zoals Baudelaire benadrukt hij de gratie en de wellust, om de erotische almacht en de fatale dreiging te neutraliseren. En zoals Nic van Bruggen schrijft Dangre hymnes aan de vrouw – bij Dangre een meisje nog, weliswaar, waarbij hij gebruikmaakt van retorische procédés en stilistische hoogstandjes, maar ook ironisch durft te zijn.

*

In een gesprek met Ilse Dewever (Gazet van Antwerpen, 29 en 30 januari) onderstreept Dangre (terecht): 'te veel jonge debutanten staren zich blind op zichzelf'.

Ziet hij zichzelf voorgoed achter de schrijftafel?

In eerste instantie wil ik schrijven combineren met lesgeven, zoals Willem Frederik Hermans. Weinig romantisch misschien, maar financiële onafhankelijkheid geeft literaire vrijheid.

*

Paul van Ostaijens Jazz Bankroet live in de Roma 'heeft zoveel losgemaakt dat er nu toch nog perspectief is op een volwaardige Vlaamse tournee het volgende seizoen', aldus filmmaker Leo van Maaren na lezing van onze recensie (Mededelingen 170, 31 januari 2011, pp. 10-11)

*

Het is mij opgevallen dat de Melopeeprijs van de gemeente Laarne 2.500 €) reeds een tweede keer iemand heeft bekroond die kort nadien een 'hoofdvogel' haalde: na Charles Ducal nu Marc Tritsmans (zie Mededelingen 170, 31 januari 2011, pp. 3-5).

*

James Joyce was a synthesizer, trying to bring in as much as he could. I am an analyzer, trying to leave out as much as I can.
Samuel Beckett

*

Van Pierre Chalmin, de hartversterkende auteur van het Dictionnaire des injures littéraires, ontving ik een postkaartdie mij de gloriejaren van ça ira en het filmscenario Bankroet Jazzvan Paul van Ostaijen in herinnering brachten. Misschien is daar alles mee gezegd.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche