Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
15 mars 2014 6 15 /03 /mars /2014 10:20

Weblog De Contrabas verdient de volle, dagelijkse aandacht van literatuurminnaars (ja, een woord dat ik nog altijd koester, ouderwets als ik nu eenmaal ben). Chrétien Breukers publiceerde op 12 maart een bijzonder lezenswaardige bijdrage (met video) over Johan Derksen, het Boekenbal, schrijvers en ijdeltuiten, waaruit volgend citaat:

De cultuurhaat, echter, die van het gesprek afspat, is ranzig. Blijkbaar is het in een paar jaar tijd in alle lagen van de bevolking een soort recht geworden om ‘de elite’ minachtend tegemoet te treden. Waar er vroeger nog wel eens werd opgekeken tegen een schrijver (of kunstenaar), zijn ze nu allemaal ijdele types, en vormen ze samen het ergste gezelschap dat Derksen zich kan voorstellen. Terwijl hij er, met zijn uitgeverij, gek genoeg bij hoort. Hij is de kurk waarop een deel van de boekenwereld kan drijven, met zijn in elkaar geflanste ‘biografieën’.

http://www.decontrabas.com/de_contrabas/

*

Ach, ik ben geen onvoorwaardeljke fan van wat de zelfgeproclameerde 'culturele elite' vaak zonder hinder van enige dossierkennis hooghartig poneert (of napraat). Anderzijds stoor ik mij mateloos aan het domme, populistische commentaar in de 'sociale' media over de 'culturo's'. Bijvoorbeeld naar aanleiding van het overlijden van Jan Hoet, de hoe dan ook verdienstelijke en internationaal erkende 'kunstpaus'. Soit.

DEAUTEURmaart14.jpg

In De Auteur, het driemaandelijkse tijdschrift van de VVL (Vereniging van Vlaamse Letterkundigen) voert Frank Decerf verhelderende gesprekken met de winnaars van de Poëzieprijs van de stad Oostende, Erwin Steyvaert, Peter Mangel Schots en Rinske Kegel. Het tijdschrift is lezenswaardig, al was het maar wegens de altijd alerte rubriek 'De boekhouding', trefzekere recensies onder redactie van Bert Bevers.

BertBeversZP.jpg

Bert meldt mij wat volgt:

'Zonder een berichtje in de pers, zonder boe of ba: ARD en ZDFzijn zomaar ineens terug op de Belgacom-kabel! Allez, ik hoop toch dat het menens is en dat ze niet wat zitten te experimenteren. Heeft Angela Merkel haar invloed laten gelden?'

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

W
CDR: Bert doet het goed in De Auteur
De Auteur: Eric Kila van CDR doet het goed

ja als de anderen het niet zeggen, moet je het wel zelf zeggen, en al wat zegt ben je zelf;;;
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche