Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 juillet 2012 4 19 /07 /juillet /2012 22:16

 

De hier in de voorbije dagen gepubliceerde foto's met Théo Lefèvre en Albert Lilar bevonden zich in een grote enveloppe waarin ik ooit, ik vermoed begin de jaren negentig, een aantal disparate foto's en haast onleesbare krabbels bijeengooide. Uit dat dossier blijkt duidelijk dat ik destijds overwoog een tekst te schrijven over politici met wie ik ooit persoonlijk en/of professioneel te maken had. In diezelfde enveloppe trof ik immers ook momentopnames aan in gezelschap van o.m. ministers Rika de Backer, Herman Vanderpoorten, Paul vanden Boeynants, Willy Declercq, Hendrik Fayat, Hector de Bruyne, Vic Anciaux, Jacky Buchmann en uiteraard Hugo Schiltz (en dan heb ik het nog niet over de buitenlanders...). Hier dan een foto met Karel Poma.

*

Léon Rochtus (1926-1997), directeur van de Bank van Parijs en de Nederlanden, had mij uitgenodigd een tentoonstelling recent werk van Vic Gentils (1919-1997) en Paul Delvaux (1897-1994) in te leiden. Dat gebeurde 's avonds op 30 april 1982 in een galerie in Klein-Brabant waarvan de naam mij nu ontsnapt. De expo werd dan officieel geopend door minister van Cultuur Karel Poma.

POMAhfjVan l. naar r.: Vic Gentils, HFJ, Karel Poma en Léon Rochtus.

*

Ook de chaos kent zijn subtiele orde. In eerder vermelde enveloppe trof ik ook enkele foto's van Paul de Vree aan.

De ochtend van diezelfde 30 april 1982 heb ik inderdaad op het ere-perk van Schoonselhof afscheid genomen van Paul de Vree, ere-lid van Pink Poets....

pdvSCHOONSELHOF.jpgOp de foto: naast de ceremoniemeester, Ton Luiting die een groet uit Nederland bracht; uiterst links, Lucienne Stassaert (en verborgen achter haar rug, Marcel van Maele); in het centrum, onder de zwarte paraplu, de onvolprezen Jan van der Hoeven en zijn echtgenote).

Paul de Vree was een van mijn onvergetelijke mentoren (net als prof. Flam en Gustav-René Hocke). Waar is de tijd dat wij urenlang in de Kolonielaan (later herdoopt Cam. Huysmanslaan) heftig van gedachten wisselden...

HFJpauldevree.jpgHenri-Floris JESPERS

 

Theo Lefèvre, zie:

http://mededelingen.over-blog.com/article-henri-floris-jespers-autobiografisch-ii-assenede-108186056.html

http://mededelingen.over-blog.com/article-henri-floris-jespers-autobiografisch-ii-bis-assenede-108188004.html

Albert Lilar, zie:

http://mededelingen.over-blog.com/article-autobiografisch-iii-albert-lilar-108223769.html

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche