Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
23 juillet 2010 5 23 /07 /juillet /2010 06:23

 

Frank Hellemans is een alerte lezer van de elektronische editie van de Mededelingen van het CDR. In Knack Boekenburen typeert hij de Mededelingenals “een bonte verzameling van geleerde en luchtige bespiegelingen én in memoriams”, die altijd wel “iets aparts” bevatten.

Onder de titel “Hendrik Carette fileert (vilein) Vlaamse schrijvers”, verwijst hij meteen naar de jongste aflevering (nummer 161), waarin de 64-jarige dichter een “Panorama van de Vlaamse republiek der letteren gezien vanuit de korf van een laag zwevende luchtballon” publiceert, een verzameling one- of twoliners.

In de editie van 19 juli pakt dichter Hendrik Carette uit met een soms hilarische, soms voorspelbare typologie van de Vlaamse schrijvers. Van Herman Brusselmans tot Tom Lanoye, van Jozef Deleu tot Gwy Mandelinck: iedereen krijgt wel een veeg uit de pan.

Carette typeert zijn collega's aan de hand van one- of twoliners, waarvan Frank Hellemans enkele representatieve voorbeelden citeert, te lezen op:

http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/nieuws/boeken/hendrik-carette-fileert-vilein-vlaamse-schrijvers/article-1194778247707.htm

*

Ziehier alvast wat Carette over uw dienaar schreef:

Henri-Floris Jespers; minstens één eeuw te laat geboren, had moeten leven in de negentiende eeuw in Parijs. Ik zie hem zo al copieus dineren met Victor Hugo of Honoré de Balzac, maar toch vooral ook met die zo giftig roddelende en geestige gebroeders Edmond en Jules de Goncourt.

Frank Hellemans merkt daarbij op: “Allicht geldt deze laatste typering ook voor Carette zelf...” Ik kan het niet laten hier “ook” mentaal te vervangen door “vooral”. In zijn dichtbundel Niet zomaar niets (Gent, Yang, 1981) bekende Frank Hellemans (°1957): “ik zal het schaken nooit verleren”. Ik eigen mij dit citaat graag toe...

*

Een lezeres van Knack Boekenburen reageerde alvast zuur:

Vrij flauw en mediocre, zulk een 'typering' van Vlaamse schrijvers. Al hebben een aantal onder hen wellicht een veeg uit de pan verdiend. Merkwaardig genoeg worden schrijvers die door hun beperkte uitstraling in het buitenland weinig of geen aandacht krijgen en dus typisch Vlaamse heimatschrijvers zijn, hier nogal ontzien : Herman Brusselmans, Ivo Michiels, ... Wie heeft er buiten de kliekjes aanbidders van eigen bodem al van deze auteurtjes gehoord? In ieder geval is dit een zeer Vlaamse manier om auteurs te typeren : in enkele oneliners, hét Vlaamse stijlmiddel bij uitstek. Nu over naar interessante boeken, aub, en het hoeft echt niet Vlaams te zijn.

Ivo Michiels een typisch Vlaamse heimatschrijver met beperkte uitstraling in het buitenland? Tja, het net biedt iedereen de mogelijkheid zonder enige dossierkennis onzin te spuien...

*

Lezers van de blog Mededelingen vroegen mij waarom de tekst van Carette hier niet verscheen. Laat mij het een en ander verduidelijken.

De Mededelingen het CDR verschijnen in principe tweemaal per maand. Het tijdschrift wordt verstuurd naar de medewerkers van het Centrum voor Documentatie & Reëvaluatie en naar de betalende abonnees, die de keuze hebben tussen de papieren en de elektronische editie.

De papieren editie wordt als brief per slakkenpost verstuurd, de elektronische editie wordt per snelweg als pdf-exemplaar verzonden.

De blog “Mededelingen van het CDR” die u thans raadpleegt, staat onafhankelijk van het tijdschrift. Hier leest u enerzijds berichten die mogelijk niet verschijnen in het tijdschrift, anderzijds een keuze uit de bijdragen opgenomen in het tijdschrift.

De blog dient als uithangbord voor de papieren of elektronische editie van het tijdschrift.

*

Vermits de tekst van Hendrik Carette niet alleen in KnackBoekenburen maar ook op FaceBook voor reacties zorgt, zal hij morgen hier integraal gepubliceerd worden.

(HFJ)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche